Как инициатива за повишаване на акциза на нагреваемите тютюневи изделия през 2018 г. завърши с компромисен вариант в ущърб на общественото здраве

Предложение на група народни представители през 2018 г., което би допринесло за ограничаване на тютюнопушенето у нас, е осуетено вероятно не без въздействието на фронтгрупи на тютюневата индустрия. Това тревожно разкритие представи д-р Маша Гавраилова, старши експерт по политики към Коалицията за живот без тютюнев дим и сдружение “България без дим” в интервю за “Евромегдан” на 9 март 2022 г. 

Случаят е свързан с дискусия за увеличаване на акциза на нагреваемите тютюневи изделия през 2018 г., провокирана от група народни представители от управляващата партия ГЕРБ, които внасят законопроект за промени в Закона за акцизите и данъчните складове с цел повишаване на бюджетните приходи. Те предлагат изменение на данъчната ставка на нагреваемите тютюневи изделия предвид увеличаването на пазарния им дял. Основните промени са свързани с изравняване акциза на нагреваемите тютюневи изделия с този на цигарите, за да се предотвратят загуби за бюджета.

Под влияние на министър-председателя и на коалиционен партньор, натиск от браншовите организации и опозицията обаче, вносителите възприемат компромисен вариант, според който акцизната ставка за нагреваеми тютюневи изделия се увеличава от 152 на 233 лв. за килограм или около 40% от акцизната ставка на цигарите.

На сайта на Народното събрание не са качени стенограми от заседания на Комисията по бюджет и финанси относно законопроекта за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове. В резултат на това не става ясно кои са браншовите организации, изразили несъгласие. 

Д-р Гавраилова обаче обърна внимание на становища, които дават Института по пазарна икономика и на Националната пациентска организация, които напълно съвпадат с аргументите на тютюневата индустрия. В периода 2017-2019 г. екип на Института за пазарна икономика реализира проект “Право и икономика на незаконната търговия с тютюневи изделия в България”, подкрепен от PMI Impact. Националната пациентска организация също е финансирана от Philip Morris International, посочи още тя. 

Акцизите на тютюневите изделия имат и цел, свързана с общественото здраве – подчерта д-р Гавраилова – да се повиши цената на тютюневите изделия, така че те да станат по-малко достъпни, особено за децата и младежите. Нивата на акцизите трябва да бъдат съобразени със ситуацията в страната, но възпиращият ефект идва, когато увеличението е рязко с поне 10%. Според Световната здравна организация, такова увеличение на акциза води до 5% намаляване на потреблението, посочи д-р Гавраилова. 

Споделете в социалната мрежа:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.