Да спечелим заедно – законодателство без никотин

Законодателна програма за решителна и ефективна борба с тютюнопушенето в България представиха сдружение “България без дим” и Коалицията за живот без тютюнев дим на Международния ден без тютюн 18 ноември 2021 г. На онлайн брифинг двете организации призоваха за ефективни мерки за контрол на тютюна у нас и оповестиха резултати от предизвикателство “Да спечелим заедно”, което отправиха към пушачи и политици месец по-рано.

Необходими са законодателни промени в Закона за здравето и Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия за ефективно преодоляване на проблема с тютюнопушенето у нас, заявиха “България без дим” и Коалицията за живот без тютюнев дим. “Изключително важно е да бъде създаден Национален съвет за ограничаване на тютюнопушенето към Министерския съвет като орган за провеждане на националната политика срещу тютюнопушенето”, коментира д-р Маша Гавраилова, старши експерт по политики към Коалицията и председател на “България без дим”.

Други ключови мерки от програмата на двете организации включват въвеждане на определения за „тютюнопушене“, „нагреваемо тютюнево изделие“ и „закрито обществено място“ и включване на още органи в контрола по спазване на забраната за пушене на закрити обществени места. Предлага се да има възможност за издаване на заповед за спиране експлоатацията на обекта за срок от един месец, със съответните глоби при нарушение на заповедта. “За да противодействаме на тревожно високите нива на пушене у нас е необходима и забрана на рекламата и промоцията на тютюневите изделия и спонсорството от страна на тютюневата индустрия”, подчерта още д-р Гавраилова. Всички предложения за законодателни промени ще бъдат изпратени до парламентарните групи в 47-то Народно събрание и до Министерството на здравеопазването.

“За успешната борба с тютюневата зависимост обаче е необходима силна воля и решителни стъпки от страна на политиците. Призоваваме ги да заявят своята позиция в подкрепа на здравето на гражданите не само на днешния Международен ден без тютюн!”, заяви д-р Гергана Гешанова, председател на Коалицията за живот без тютюнев дим. На 17 ноември Коалицията изпрати отворено писмо до министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров и главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев с апел да призовават пушачите да се откажат от самоунищожителната зависимост. Месец по-рано двете организации отправиха предизвикателство и към всички участници в изборите – да заявят своята решимост за преодоляването на проблема с употребата на тютюневи изделия в България след като бъдат избрани.

За десета поредна година сдружение “България без дим” и Коалицията за живот без тютюнев дим отбелязаха Международния ден без тютюн. Тази година двете организации предизвикаха пушачите да спечелят, като се откажат от употребата на тютюневи продукти за поне един ден през месеца до 18 ноември, като дарят спестените пари за важна за тях благородна кауза. “Не чакайте 1 януари за ново начало – днешният ден може да е Вашата възможност да се освободите от оковите на тютюневата зависимост!”, призова д-р Гавраилова.

През 1971 г. в град Рандолф, САЩ, американецът Артър Мълейни накарал своите съграждани да спрат да пушат за един ден. По този начин те спестили средствата, които изразходват за ежедневните си нужди от цигари и основали фонд към местното училище за отпускане на стипендии. Към средата на 70-те години на миналия век идеята на Мълейни придобила голяма популярност в САЩ, след което през 1977 година Американската общност за борба с рака обявява всеки трети четвъртък от месец ноември за ден против тютюнопушенето. На този ден хора по цял свят спестяват пари като не пушат и инвестират спестените по този начин средства в благородни каузи, насърчаващи здравословния начин на живот и ограничаване на тютюнопушенето.

Споделете в социалната мрежа:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.