Българските институции да призоват пушачите да се откажат от самоунищожителната зависимост

Българските институции, отговорни за общественото здраве, трябва да призоват пушачите да се откажат от тази самоунищожителна практика. За това апелира Коалицията за живот без тютюнев дим в отворено писмо до министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров и главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев от 17 ноември 2021 г. Отвореното писмо беше изпратено по повод на предстоящия Международен ден без тютюнопушене – 18 ноември, и бурното развитие на поредната вълна на случаи на COVID-19 у нас. То беше подкрепено от още 16 организации и 4 личности, сред които и сдружение “България без дим”.

Наблюденията в световен мащаб доказаха, че тютюнопушенето многократно увеличава риска от по-тежко протичане на COVID-19. А разпространеният от тютюневата индустрия мит, че пушенето предпазва от коронавирус, беше окончателно развенчан. Световната здравна организация и водещи медицински институции в цял свят призовават този критичен момент да се използва по единствено възможния позитивен начин – в личен план – да се освободим от никотиновата зависимост, а по отношение на държавата – да ограничи продажби, реклама и всякакви дейности, които по пряк или косвен начин промотират тютюнопушенето.

В България обаче, необезпокоявана от никого, тютюневата индустрия свободно рекламира себе си като борец за здраве и чиста околна среда и своите все по-нови, и „безопасни“ продукти, насочвайки своето агресивно внимание и цел директно към младите хора, се казва в писмото. “Всички съзнаваме, че у нас темата „тютюнопушене“ е изключително чувствителна и болезнена, даже опасна. Редица здравни министерства, правителства и парламенти тихомълком я подминават и игнорират, въпреки многократните призиви на гражданското общество и гражданските и професионални организации.”

Споделете в социалната мрежа:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.