Тютюнопроизводители ОТНОВО ще получат държавна помощ

Българските тютюнопроизводители ще получат извънредна помощ в размер до 3 милиона лева по схемата de minimis. Помощ ще получат 2 113 тютюнопроизводители от общо регистрираните 3 320. Тук няма нищо изненадващо, тютюнопроизводители дълги години са на държавна издръжка. Данъкоплатците им плащат „преходна“ помощ всяка година, а когато това подпомагане е недостатъчно, данъкоплатците им плащат извънредна помощ.

За щастие, тютюнопроизводството изчезва въпреки постоянните държавни грижи за този сектор. Броят на тютюнопроизводителите намалява всяка година и скоро ще падне до нула. Производството също намалява всяка година:

2020 – 7,500 тона
2021 – 6,000 тона

Важна подробност е, че продаденото количество тютюн обикновено е по-малко от производството.

Проблемът обаче не е само че тютюнопроизводителите са неспособни и държавата ги издържа. По-големият проблем е че те се противоставят на мерки които органичават тютюнопушенето и по този начин съдействат на цигарените компании да убиват хора. Всеки две години всички страни подписали Рамкова конвенция за контрол на тютюна (а това е почти целият свят) се срещат за да обсъдят допълнителни мерки срещу тютюнопушенето. Conference of the Parties (COP9) to the WHO FCTC. Деветата сесия трябваше да е през есента на 2020 г, но беше отложена за тази есен заради коронавируса. Цветан Филев от НАТ-2010 обещава да мобилизира тютюнопроизводителите срещу COP 9.

Напомняме, че всяка година от тютюнопушене умират повече хора, отколкото от убийства, СПИН, самоубийства, наркотици, ПТП и алкохол ВЗЕТИ ЗАЕДНО. Явно нито цигарените компании нито тютюнопроизводителите се интересуват от тази мрачна статистика. Когато държавата плаща на тютюнопроизводителите тя на практика става съучастник в смъртта и страданието на хиляди българи всяка година.

Призоваваме държавата да съдейства за намиране на алтернативна заетост на тютюнопроизводители, които работят в средновековни условия и стават жертва на хищни и безскрупулни цигарени компании и прекупвачи които се възползват от труда им. Още по-притеснително е, че повечето помощи всъщност не достигат до истинските производители а отиват в джобовете на такива, които са се отказали отдавна.

Споделете в социалната мрежа:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.