Да спечелим заедно! Един месец без никотин

България без дим обявява ново национално предизвикателство, посветено на Международния ден без тютюнопушене – 18 ноември 2021 г., под наслов “Да спечелим заедно – един месец без никотин”.

Предизвикателството е всеки участник, независимо от възраст, пол, професия или местожителство, да спечели, като спре пушенето поне за един ден в рамките на месеца преди тази дата. Правилата са прости:  

 1. Спирате използването на тютюневи изделия за избран от вас период в рамките на месеца до 18.11.2021 г. включително, най-малко за един ден, но колкото по-дълго, токова по-добре.
 2. Спестените пари използвате за каквото Ви душа иска, стига да не е опасно за здравето и да прави живота Ви по-ведър, усмихнат и бездимен, а ако може с тях да подпомогнете някой нуждаещ се – още по-добре. 
 3. Споделяте в социалните мрежи снимка или видео от акцията Ви, като посочите спечелената сума и как я употребихте, с таг #beznikotin2021 
 4. Пращате ни линк в коментар тук или в събитието във Фейсбук

Допустими и препоръчителни са всякакви хитрини и уловки, като например да включите приятели, Вашето семейство, колеги, Вашата фирма, организация или ведомство, както и да откажете пушенето за повече от един ден, колкото успеете. За пълно отказване ще получите почетно споменаване от България без дим!

По желание и абсолютно не като условие за участие, участниците могат да подкрепят дейностите на Сдружение “България без дим” и едноименната инициатива чрез дарение по сметката на сдружението в Уникредит Булбанк BG67UNCR70001523107802.

Тазгодишната акция има и втори компонент, тъй като съвпада с кампаниите за парламентарните и президентски избори. Затова предизвикваме всички кандидати на изборите да оповестят решимост и конкретни стъпки за преодоляването на проблема с употребата на тютюневи изделия в България след като бъдат избрани. 

Резултатите от двете предизвикателства ще представим пред медиите на Международния ден без тютюнопушене, 18 ноември 2021 г, четвъртък, от 10.00 ч.

Каним всички институции, медии и организации, които не са подвластни на тютюневата индустрия, да станат партньори на събитието. Досега партньорство заявиха:

 • Организационни – Коалиция за живот без тютюнев дим 
 • Медийни – BlueLink.net
 • Институционални – Офис на СЗО в България

Повече за България без дим

От 2010 г. се борим за законност и срещу тютюневата зависимост в българското общество. В момента действаме за затваряне на пробойните в забраната за тютюнопушене и за освобождаване на обществените пространства от реклама, промоция и спонсорство на тютюневи изделия.

Повече за Международния ден без тютюнопушене

През 1971 г. в град Рандолф, САЩ, американецът Артър Мълейни накарал своите съграждани да спрат да пушат за един ден. По този начин те спестили средствата, които изразходват за ежедневните си нужди от цигари и основали фонд към местното училище за отпускане на стипендии. Към средата на 70-те години на миналия век идеята на Мълейни придобила голяма популярност в САЩ, след което през 1977 година Американската общност за борба с рака обявява всеки трети четвъртък от месец ноември за ден против тютюнопушенето. На този ден хора по цял свят спестяват пари като не пушат и инвестират спестените по този начин средства в благородни каузи, насърчаващи здравословния начин на живот и ограничаване на тютюнопушенето. 

“България без дим” традиционно отбелязва деня без тютюнопушене в България от 2011 г. Идеи и вдъхновения за инициативи, посветени на деня, може да видите тук или във Фейсбук.

Споделете в социалната мрежа:

One thought to “Да спечелим заедно! Един месец без никотин”

 1. Страхотни сте!
  Дано повече хора да се включат в инициативата.
  Пожелавам успех на целия ви екип в това трудно начинание – борбата с тютюнопушенето!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.