Варна може да бъде пример за ефективна борба с тютюнопушенето

Варна може да бъде пример за успешна борба с тютюнопушенето и ефективен контрол на съществуващите мерки чрез сътрудничество между държавните институции, общинските власти и активни представители на гражданското общество. Това стана ясно по време на пет работни срещи на Коалицията за живот без тютюнев дим, сдружение „България без дим“ и фондация „БлуЛинк“ с представители на регионални здравни инспекции (РЗИ) от Североизточна България, общинска администрация Варна, религиозни лидери, предстаители на граждански организации и журналисти от региона. Срещите се проведоха между 26 и 28 септември 2021 във Варна с подкрепата на офиса на Световната здравна организация в България и гражданско обединение “Равни БГ”.

Варна е единствената община у нас, която има дирекция по превенция на зависимостите, което е ясен знак, че местната власт подкрепя борбата с тютюнопушенето и другите зависимости. За да има по-ефективни резултати обаче са необходими съвместни действия с регионалната здравна инспекция, лекарите и полицията, съгласиха се експертите.

За да бъде контролът комплексен и резултатен не само на регионално, но и на национално ниво, обаче, е необходимо да се прилага Рамковата конвенция за контрол на тютюна (РККТ) на Световната здравна организация, която България е ратифицирала още през 2005 г., подчерта д-р Скендер Сила, представител на СЗО за България. От всички 2.1 милиона пушачи в България, 1 милион ще умрат преждевременно от болести, свързани с тютюнопушенето, предупреди с тревога д-р Сила.

Изключително важно е представителите на местната власт да предотвратяват всякакво вмешателство от страна на тютюневата индустрия в местните програми и политики за борба с тютюнопушенето, подчерта д-р Маша Гавраилова, председател на сдружение „България без дим“. Тя обобщи задълженията на страната ни в тази област, залегнали в член 5.3 от РККТ. Дирекциите по здравеопазване и превенции към Община Варна категорично не приемат спонсорство от страна на тютюневата индустрия и не финансират организации, свързани с нея, чрез своите програми, подчерта Бисерка Алексиева от Дирекция “Превенции”.

Представители на РЗИ от областите Варна, Русе, Силистра, Разград, Бургас и Добрич споделиха за трудности при контрола по спазването на забраната за пушене на обществени места, тъй като в момента цялата дейност е свързана с контрола по прилагането на противоепидемичните мерки. Те обаче изразиха готовност да подкрепят предложения на Коалицията за живот без тютюнев дим за промени в Закона за здравето за включване на още органи в контрола на забраната, въвеждане на легални определения за „закрито обществено място“ и „тютюнопушене“ и други мерки.

През последното десетилетие наблюдаваме систематично намаляване щата на държавните здравни инспектори в РЗИ. Същевременно от 2020 г. те са ангажирани приоритетно с контрола на противоепидемичните мерки, свързани с Ковид 19, което прави контрола на забраната за пушене изключително труден, коментира д-р Гавраилова.

„Инспекторите не достигат! Важно е като общество да подкрепим регионалните инспекции, като в контрола се включат и представители на полицията, инспекциите по труда, Агенцията по безопасност на храните, упълномощени от кметовете длъжностни лица и представители на гражданското общество”, заяви д-р Гавраилова, която дълги години е била част от редиците на Столичната РЗИ.

Контролът на забраната за пушене е труден без участието на полицаи, които да изискват личните документи на нарушителите, съгласи се и Димитър Владимиров от Областна дирекция на МВР – Варна. Служителите на МВР обаче са винаги готови да сътрудничат на инспекторите от РЗИ при осъществяването на проверки, особено в късните часове, смята той.

Необходимо е забраната да се спазва навсякъде и заведенията да бъдат поставени при равни условия, вярва собственик на ресторант във Варна, който категорично не допуска пушене в заведението си. „Крайно време е хората да започнат да предпочитат заведенията, заради качеството на храната и обслужването, а не заради възможността да нарушават закона и да пушат”, вярва ресторантьорът.

Лидерите на местните религиозни общности също могат да бъдат пример за хората и да разпространяват идеята за здравословен начин на живот без зависимости, съгласиха се представители на Църквата на Адвентистите от Седмия ден във Варна.

На една от срещите бяха поканени и представители на неправителствени организации и активни граждани, които многократно са сигнализирали на електронната платформа на “България без дим” за нарушения по спазването на забраната за пушене. От началото на 2020 до средата на 2021 година само от Варна са постъпили 40 сигнала (от общо 287), като нарушенията са основно в заведенията – 87%.  Д-р Гавраилова представи на участниците правата, които имат като граждани, в случаи на нарушаване на забраната за пушене. Те са описани в практична брошура, изготвена от “Бъгария без дим” като част от кампанията „От нас зависи“ на Гражданското обединение „Равни БГ“.

По време на срещата представители на Асоциацията за превенция и работа със зависимости „Само днес“ споделиха своя опит за борба със зависимостите в града и за наскоро открития терапевтичен център „Само днес“.

 

 

Споделете в социалната мрежа:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.