Анти-пушене новини за първото тримесечие на 2023 г

Светът продължава да строи бъдеще без тютюн и без никотинова наркомания. Следват новините от първото тримесечие на 2023 г.

Италия обмисля да затегне законодателството по отношение на тютюна и изделията които съдържат никотин. Страната иска да забрани използването на вейп устройства, нагреваеми тютюневи изделия, и електронни цигари в закрити помещения. Правителството също иска да забрани обособените закрити помещения за пушене и да разшири забраната за пушене на открити места в присъствието на малолетни и/или бременни жени.

Испания ще задължи цигарените компании да платят за почистването на фасове. Ирландия ще направи същото. Тютюневите компании в Ирландия ще трябва да плащат част от сметката за почистване на улици в страната.

Аржентина забрани всякакви нагреваеми тютюневи изделия и свързани с тях изделия.

Кения също иска да увеличи акциза на цигари.

Русия вече го направи. Руският президент Владимир Путин подписа закон за увеличаване на акцизите върху цигари, тютюн за нагряване, както и върху течности за електронни цигари (вейпове). Законът влезе в сила на 1 март 2023 г.

Австралия ще затегне законодателството по отношение на електронни цигари и вейп устройства. Страната иска да забрани оцветени опаковки, овкусени вейпове, и вейпове за еднократна употреба.

Оман въвежда опростена опаковка. Решението на правителството ще влезе в сила в края на 2023.

Meĸcиĸo нaпълнo зaбpaни пyшeнeтo нa цигapи нa вcичĸи oбщecтвeни мecтa – вĸлючитeлнo в xoтeли и плaжoвe.

Добри новини дойдоха и от САЩ. Продажбите на цигари паднаха до 190,2 милиарда през 2021 г. Това е спад от 70% спрямо рекорда от 636,5 милиарда поставен през 1981 г. Щатът Джорджия ще регулира използването на вейп устройства също като пушенето на цигари. Още 18 университети в САЩ ще забранят използването на вейп и тютюневи изделия навсякъде. Над 140 университети в страната са приели подобна политика след 2015 г.

Тайван забрани електронни цигари и вейп устройства и увеличи възрастта за купуване на цигари на 20 г от 18 г.

Споделете в социалната мрежа:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.