Анти-тютюн/никотин новини за второ тримесечие на 2023 г

През второто тримесечие на 2023 г светът продължи да се бори срещу тютюневата индустрия.

Швейцария ще забрани рекламирането на тютюневи изделия и електронни цигари, насочено към млади хора. Кабинетът ще засили своите вече планирани ограничения за забрана на рекламата на места и медии, където младите хора могат да я видят. Новите закони ще влязат в сила от средата на 2026 г. и ще засилят ограниченията върху опаковките и рекламата на тютюневи изделия и електронни цигари, които трябва да влязат в сила от следващата година.

Освен това, пушенето ще бъде забранено на някои открити обществени места в Женева от 1 юни, 2023 г. В забраната попадат автобусни спирки, детски площадки и извън училищата. Съгласно закона пушенето ще бъде забранено в периметър от 9 метра от детски площадки, училища и детски заведения, а зоните за пушене ще бъдат създадени най-малко на 9 метра от откритите басейни. Пушенето ще бъде напълно забранено на местните автобусни спирки.

Естония ще увеличи акциза на цигарите. Сърбия също ще увеличи акциза от 1 юли 2023 г. Освен това, Сърбия ще глобява търговци които продават електронни цигари и тютюневи изделия на лица под 18 г.

Сърбия ще забрани продажбата на електронни цигари на лица под 18 г.

Новите екологични разпоредби на Испания постановяват, че тютюневите компании ще трябва да плащат сметките за премахване на изхвърлените цигари от улиците на страната.

Португалия въвежда ново законодателство за ограничаване на употребата и продажбата на тютюневи изделия. Нов законопроект ще забрани пушенето на открито в близост до обществени сгради като училища, колежи, и болници. Ще се затегне и контролът върху продажбата и търговията с цигари и други тютюневи изделия в страната. Целта е до 2025 г. те да могат да се купуват само в магазини за тютюневи изделия, бензиностанции и летища.

Важна подробност е, че от януари 2023 г. пушенето на закрито в Португалия ще бъде разрешено само на обществени места които са най-малко 100 m2 и имат минимална височина на тавана от три метра. На практика това означава, че в ресторантите няма да се пуши, но в някои дискотеки ще е разрешено.

Продажбата на нагреваеми тютюневи изделия с характерни вкусово-ароматни качества и съдържащи овкусители ще бъде забранена в България. Това не е инициатива на българските законодатели а изискване на Европейския съюз. В нашите предишни бюлетини е ставало дума за това европейско изискване, което е задължително за всички страни членки.

Туркменистан иска рязко да ограничи пушене в следващите две години.

Индия е приела нови правила за регулиране на изображенията на употреба на тютюн в услуги за стрийминг на видео като Netflix, Amazon Prime, Hulu и Hot Star. Съгласно действащите закони, театралните филми, както и филмите или предаванията, излъчвани по телевизията, които изобразяват употребата на тютюн, трябва да показват предупреждения за здравето относно вредите от тютюна в началото и средата на филма или програмата, както и в цялата сцена, изобразяваща употребата на тютюн. Закони също забраняват всяка форма на позициониране на тютюневи изделия във филми и телевизионни програми. Новите правила разширяват тези разпоредби към услугите за онлайн стрийминг.

Австралия обяви нови строги правила за вейпинг и пушене, според които продажбата на електронни цигари ще бъде ограничена до аптеките и за хора с рецепта. Изпаряването за развлечение ще бъде забранено. Данъкът върху тютюна също ще бъде повишен с 5% годишно от септември 2023, докато вносът и опаковането на електронни цигари ще бъдат строго регулирани. Австралия ще увеличи продуктовите стандарти за вейп продукти, включително чрез ограничаване на вкусовете и цветовете, и ще изисква намаляване на максимално разрешените концентрации и обеми на никотин. Вейповете за еднократна употреба, които са популярни сред младите хора, също ще бъдат забранени.

Добри новини дойдоха и от САЩ. Щатът Ню Йорк увеличава с един долар акциза на цигарите.

Щатът Алабама забранява пушене или вейпинг в кола в която има деца на 14 години и по-малко.

Островният щат Хавай забрани доставката на електронни цигари или други тютюневи изделия. Човек, който съзнателно и незаконно доставя вейпинг и други тютюневи изделия на стойност под 10 000 долара, може да бъде обвинен в престъпление.

Щатът Илинойс забрани използването на електронни цигари или вейп на обществени места. Законът добавя електронни устройства за пушене към закон от 2008 г., който забранява пушенето на повечето обществени места в щата. Сега електронните устройства за пушене са забранени на всяко място, където пушенето вече е забранено.

Маями забрани пушенето във всички градски паркове и плажове. Законът забранява консумацията на тютюн, канабис и използването на електрически цигари.

Градът Милуоки забрани магазини за вейп устройства и тютюневи изделия в разстояние по-малко от 500 фута един от друг и не позволява отварянето им в разстояние от 1000 фута от училище.

Още 17 университети в САЩ се превръщат в кампуси без тютюн.

Близо до САЩ, Канада ще сложи предупредителни надписи на всяка отделна цигара. Канада ще е първата страна в света която ще изисква такива надписи. Нидерландия ще забрани продажбата на никотинови паучове.

Египет забранява пушенето в здравни заведения. Египет забрани пушенето „във всичките му форми“ във всички здравни заведения които предоставят лечебни, превантивни или рехабилитационни услуги. Забраната включва и обекти на министерството и свързани с него ведомства.

Споделете в социалната мрежа:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.