Анти-тютюн/никотин новини за трето тримесечие на 2023 г

През третото тримесечие на 2023 г светът продължи да се бори срещу тютюневата индустрия. Нека започнем обзора в Европа.

Нидерландската верига супермаркети Albert Heijn няма да продава цигари и други тютюневи изделия от 1 януари 2024 г.

Латвия ще увеличи акцизите върху електронните течности със 21% годишно до 2026 г. Акцизните данъчни ставки върху нагреваемите тютюневи изделия и нормалните цигари ще се увеличават съответно с 5% и 6% всяка година. Междувременно, данъкът върху други продукти „заместители на тютюна“, включително никотиновите торбички, ще се повиши с 10%.

Русия също ще увеличи акциза на цигари. Новите цени ще влязят в сила на 1 януари 2024 г. Сърбия увеличава акциза от 1 октомври 2023 г. Румъния също обмисля да увеличи акциза.

В Европейския съюз влезе в сила забрана за ароматизирани нагреваеми тютюневи изделия. Тютюневото изделие с нагряване се определя като „тютюнево изделие, което се нагрява, за да произведе емисия, съдържаща никотин и други химикали, която след това се вдишва от потребителя(ите), и което, в зависимост от характеристиките си, е бездимен тютюнев продукт или тютюнев продукт за пушене.”

За щастие, България и всички други страни в ЕС са принудени да въведат забраната.

Фрaнция обмисля да забрани електронните цигари за еднократна употреба. Забраната се разглежда като част от следващия национален план за борба срещу тютюнопушенето. Електронните цигари за еднократна употреба са известни като пуфове.

Оман ще въведе опростена опаковка от април 2024. Хонг Конг обмисля да въведе няколко мерки срещу тютюневите изделия.

Нека видим какво става с САЩ. Регулаторът Food and Drug Administration (FDA) е напът да забрани ментоловите цигари и пури. Уви, от цигарените компании вероятно ще започнат съдебни дела срещу забраната след като тя бъде предложена.

Щатът Ню Йорк забрани продажбата на тютюневи изделия на щандове и във вендинг автомати разположени в сгради на щатската администрация.

Област Сарасота (Sarasota County) във Флорида забранява пушенето на плажове и в паркове.

Още една добра новина дойде от САЩ. На 1 юли 2023 г тютюневите компании започнаха да слагат плакати с истината за последствията от пушенето на цигари в 220 000 магазина в цялата страна. Знаците са близо до витрините за цигари и трябва да бъдат изложени до 30 юни 2025 г. Това е отдавна закъсняла стъпка за търсене на отговорност от тютюневата индустрия за десетилетия лъжи довели до пристрастяване, болести и преждевременна смърт на милиони хора.

Става въпрос за изявления, които цигарените компании трябва да качат на сайтовете си в резултат на съдебно решение. Примерно, ето какво пише на сайта на Philip Morris USA.

Споделете в социалната мрежа:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.