Тютюнопушенето през бременността води до агресията у децата

Жените, които пушат през периода на бременността, рискуват да имат агресивно дете. Това сочи проучване, публикувано в списание Development and Psychopathology и цитирано от doctoronline.bg

Докато предходните изследвания са доказвали, че тютюнопушенето е причина за раждане на бебе с по-ниско тегло, то данните от това проучване сочат, че майките, които пушат през бременността, могат да провокират появата на агресивно поведение у малчуганите. Учените от Канада и Холандия, работещи по проекта, са установили, че допълнителен риск съществува при майки с по-нисък социален доход (под 40000 долара на година), както и при такива с антисоциално поведение, отпаднали от училище, забременели под 21 години и употребявали наркотични вещества в млажежките си години.

Професорът по психиатрия Жан Сегин от университетската болница Sainte-Justine в Монреал и неговият колега Стефан Хайбрегтс от университета Leiden в Холандия, съвместно с разширен авторски колектив смятат, че при майките, които са имали антисоциално поведение, рискът от поява на агресия у детето е 67%, особено ако са пушили по 10 и повече цигари на ден през периода на бременността.

Онези, които не са пушили или са пушили по-малко от 10 цигари на ден рискът е в границите на 16%. Резултатите са взети от мащабно проучване в Квебек, проследяващо поведението на децата във времето. Обект на изследването са били 1745 деца на възраст от 18 месеца до 3 години и половина. Поведението им е било описвано от техните майки. Децата ритали, хапали, викали, удряли, налитали на бой и т.н.

Авторите предупреждават, че тютюнопушенето брез бременността, наред с други фактори като развод, депресия, по-нисък образователен статус и по-ниска възраст може да бъде причина за агресивното поведение у децата.

Споделете в социалната мрежа:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.