Европейците продължават да пушат въпреки ограниченията

Нов закон срещу тютюнопушенето влиза в действие от този месец в Австрия. Новината беше разпространена от The Wall Street Journal и цитирана от  doctoronline.bg. Една от най-големите европейски столици затяга мерките срещу тютюнопушенето на обществени места, тъй като досега законът е допускал много изключения. Проблеми има и сред другите Европейски държави. Въпреки че във Франция, Великобритания и Италия са въведени строги мерки срещу тютюневия дем на обществени места, европейците все още трудно се разделят с този навик.

В Италия още през 2005 г. Министерството на здравеопазването забрани пушенето в кафенетата. Година по-късно Испания въведе забрана за тютюнопушенето на обществени места, но всички откриха, че в законодателството са оставени множество вратички.

Широката употреба на цигари в Европа не носи социалната стигма, присъща за Съединените щати. Много прочути европейци, като Папата, френската футболна звезда Зинадин Зидан и принц Хари са известни с това, че пушат без да се безпокоят от уронване на престижа.

В Австрия около 40.7% от лицата на възраст над 15 години също пушат. Това е един от най-високите проценти в Европа. Преди него, по данни на Световната здравна организация, се нареждат Гърция (46.2%), Русия (43.4%), Испания (29.9), Великобритания (28.4%), Франция (27.1%), Германия (26.7%), Италия (22.4%), Белгия (21.6%) и Швейцария (20.7%).

Тютюнопушенето нанася тежки щети на здравната и социалната система в Европейския съюз, се казва още в публикацията. Лечението на болестите свързани с него възлизат над 100 билиона долара за година. С риск за здравето са и двата пола. Най-ощетени от тютюневият дим обаче са децата.

Споделете в социалната мрежа:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.