Граждани от „Без дим” ще следят за спазването на наредбата

Гражданско движение „Без дим“ ще съблюдава за стриктното спазване на новите правила в заведенията. Българското правителство и депутатите отмениха това лято чл. 56 от Закона за здравето, свързан с ограничаването на тютюнопушенето на обществени места и въведоха т.нар. от тях „облекчен режим“. Вчера Министерският съвет одобри наредбата, която регламентира как трябва да се преградят заведенията, за да осигурят нужния комфорт и на онези свои клиенти, които не пушат.

Искаме по-добра връзка с контролиращите органи, както и възможността да се обаждаме на телефона на дежурния здравен инспектор, който според наредбата трябва да бъде на видно място във всяко едно заведение, се казва в писмото на Гражданско движение „Без дим“ до медиите. От там се заканиха още, че за да контролират, дали сигналите се проверяват и водят до конкретни действия от страна на здравните инспектори, ще поискат включването на представители на гражданското движение в проверките.

На сайта на движението – www.bezdim.org, ще има списък със заведенията, които спазват закона. Така всички непушачи бързо и лесно ще могат да изберат онези места в техните градове, където биха се чувствали комфортно.

През месец декември сдружение „Без дим“ ще организира поредица от мероприятия. С подкрепата на неправителствени организации и водещи специалисти в областта на белодробните заболявания, ще се проведат акции за разясняване какви негативи за здравето носи тютюнопушенето. От гражданското сдружение са изпратили и писмо до еврокомисаря по здравеопазване Джон Дали, за да изкажат подкрепата си за идеята му да се въведе общоевропейска забрана за тютюнопушенето на обществени места, която няма да позволи на правителствата да въвеждат т.нар. „облекчен режим“ в заведенията.

Текстът на наредбата можете да си свалите в .DOC формат от ТУК:

За това, до какво може да доведе тютюнопушенето, вижте тук: http://www.hospital.bg/video-3-tiutiunopusheneto-vodi-do-rak-na-belite-drobove.html

Споделете в социалната мрежа:

One thought to “Граждани от „Без дим” ще следят за спазването на наредбата”

  1. Youre so cool! I dont suppose Ive learn anything like this before. So nice to search out someone with some unique thoughts on this subject. realy thanks for beginning this up. this web site is something that is needed on the internet, someone with slightly originality. useful job for bringing one thing new to the internet!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.