Американският посланик Джеймс Уорлик разменя ябълка за цигара

Американският посланик у нас Джеймс Уорлик подари ябълка на всеки пушач, които беше склонен да се откаже от една цигара. Инициативата е на гражданско движение „Без дим“ и е част от отбелязването на Международния ден без цигарен дим. Отбелязва се всяка година в третия четвъртък от месец ноември. Идеята е всички пушачи да оставят цигарите поне за един ден.

nomer108

На ключови места в София днес имаше доброволци от Български младежки червен кръст, които носеха кошчета със стикер „Пушенето забранено”, където всеки, който е съпричастен към каузата за ограничаване на тютюнопушенето, изхвърли по една от цигарите си. В замята на това той получи ябълка или портокал лично от американския посланик у нас.

Джеймс Уорлик е непушач и посъветва младите хора, които изхвърлиха цигарите си днес, никога повече да не посягат към тях. „Ограничаването на тютюнопушенето на обществени места е единственият шанс за справяне с нарастващите белодробни и сърдечносъдови заболявания, затова аз подкрепям тази инициатива“, каза още Уорлик.

Младежите от БЧК успяха да откажат около 15-20 души от идеята да запалят цигара днес, като част от пушачите се оказаха техни съученици. По-трудно в идеята за ограничаване на тютюневия дим бяха убедени възрастните хора, които се оказаха и дългогодишни пушачи.

За популяризирането на вредата от тютюнопушенето регионалните инспекции по опазване и контрол на общественото здраве организират различни инициативи – прожекции на филми, измерване на показателите на дишането, обучения и други. Граждани от „Без дим” отбелязват, че са приятно изненадани от инициативите на Министерството на здравеопазването за популяризиране на вредата от цигарите.

От здравното министерство вече са насрочили дата на обучението за доброволците, които ще контролират спазването на Наредбата за ограничаване на тютюнопушенето (обнародвана в „Държавен вестник”, брой 90). То ще се проведе на 23 ноември от 12:30 часа в голямата зала на сутерена на МЗ. Повече информация за инициативите на гражданското движение можете да получите от интернет страницата на инициативата Bezdim.org

Споделете в социалната мрежа:

4 thoughts to “Американският посланик Джеймс Уорлик разменя ябълка за цигара”

  1. Здравейте, как мога да стана член на коалицията, част от инициативата? Положението с пушачите е страшно и искам да помогна за разпространение на дейността Ви във Велико Търново и Горна Оряховица.

  2. Много се радваме, че има хора, които са готови да положат усилия не само в София, но и в цялата страна да има достатъчно места без дим!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.