Обратното броене започна

От снощи bezdim.org започна обратното броене до влизането в сила на новия закон, който чувствително ще ограничи местата, на които може да се пуши свободно и ще въведе нови правила, които, макар и да не са идеални, значително ни доближават до практиката на страните, които могат да служат за пример в борбата с тютюневия дим. В горния десен ъгъл на нашия сайт можете да наблюдавате живото отброяване на времето, което ни дели от една България с много по-малко дим.

До 19 декември (един месец след изтичането на трите дни след обнародването на Наредбата на Министерския съвет в Държавен вестник) всички заведения и обществени сгради в страната трябва да са приведени в съответствие с наредбата на Министерския съвет, която урежда прилагането на закона и наказанията за неговото неспазване.

В близките дни членове на гражданска инициатива “България без дим” ще преминат обучение в Министерството на здравеопазването, за да могат да осъществяват граждански контрол на спазването на закона заедно с инспекторите от РИОКОЗ.

През оставащите дни до влизането на закона в сила ще установим контакт с ръководствата на всички молове и големи заведения и ще обсъдим с тях намеренията им за привеждане на управляваните от тях обекти в съответствие с изискванията на наредбата. Твърдо вярваме, че именно водещи обекти като моловете могат да дадат положителния пример на собствениците на всички по-малки бизнеси и да им покажат, че ограничаването на пушенето може да им донесе много повече позитиви, отколкото вреди.

И горещо благодарим на всички собственици на заведения, които не чакат крайния срок, а вече приведоха своите заведения в съотвествие с изискванията на закона – като най-смелите от тях го направиха дори преди наредбата да бъде обнародвана. Съвсем скоро на нашия сайт ще публикуваме и ще поддържаме постоянно в актуален вид списък със заведенията, в които не се пуши или имат изцяло отделени помещения за пушене – така, както се изисква от закона.

Споделете в социалната мрежа:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.