Почеркът на Емил Димитров отново разпознат

Природозащитен протест в София назова Емил Димитров като един от основните проводници на законодателство, което застрашава бъдещето на българските гори.  Името на депутата бе освиркано от над 500 граждани, които крачиха по бул. “Витоша” и до парламента в неделя, 21 ноември. Причина за гнева на гражданите бе лобисткате дейност на Димитров в парламента.

Депутатът от ГЕРБ, който през април си осигури комфортна отмяна на пълнатазабрана за тютюнопушенето, в последните месеци съдейства за още няколко противоречиви законопроекта в Народното събрание.  Без особени трудности пък преди месец той си издейства промяна в закона, която узакони комерсиалния лов на мечки и прехвърли издаването на разрешителни за него към Министерство на земеделието и горите. С последните си законодателни напъни Емил Димитров

Шествието бе организирано от Коалицията от неправителствени организации и граждански групи «За да остане природа в България» като акт на протест срещу част от текстовете в предложения за първо четене в парламента през идната седмица проектозакон за горите.  Според протестиращите, ако бъдат приети, въпросните текстове биха създали следните проблеми:

  • Държавните гори в защитените територии като Витоша, Рила и Пирин ще може да стават частни. Преди 76 години държавата е правила точно обратното – купувала е частни гори, за да може да обяви Народен парк Витоша например.
  • Създава се възможност управлението на природните паркове да мине от държавата към общините. Така например община Сливен ще може да управлява Природен парк Сините камъни, а община Царево – Природен парк Странджа.
  • В горите ще може да се строят ски писти и вятърни централи, но изсечените терени ще продължат да се водят гори на хартия и това ще спести милиони левове на инвеститорите.Някои от заменените гори ще могат да се застрояват, въпреки обещанията на министри, че заменените гори ще останат “бутикови гори”.
Споделете в социалната мрежа:

Павел Антонов

Журналист и активен гражданин с китара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.