Гражданска инициатива „Без дим“ раздава балони в The Mall

Гражданска инициатива „Без дим“ иска да напомни, че на 19.12.2010 г. в сила влизат новите разпоредби, които трябва чувствително да ограничат местата, на които може да се пуши свободно. Наредбата щe въведе нови правила, които, макар и да не са идеални за непушачите, значително ще доближат страната ни до практиката на останалите европейски държави, които могат да служат за пример в борбата с тютюневия дим. Надяваме се, че след Коледните и Новогодишни празници ще имаме една България с много по-малко дим.

До 19 декември (един месец след обнародването на Наредба 56 на Министерския съвет в Държавен вестник) всички заведения и обществени сгради в страната трябва да са приведени в съответствие с наредбата на Министерския съвет, която урежда прилагането на закона и наказанията за неговото неспазване.

За да отбележат датата и за пореден път да фокусират погледа на обществото към този немаловажен проблем, на 19.12.2010 г от 12 ч. членове на гражданската инициатива ще раздават балони „Без дим. Само чист въздух“ в The Mall на бул. Цариградско шосе в столицата. „На събитието са поканени както граждани, симпатизиращи на каузата, така и медиите, без които нашият глас нямаше да се чуе. Изпратили сме писмо до Министерство на здравеопазването и Комисията по здравеопазване в НС. Надяваме се те също да ни подкрепят и да дойдат на организираното от нас събитие“, каза Мариана Тодорова от сдружение „Без дим“.

“През последната седмица поетапно влизаме в контакт с ръководствата на всички молове и големи вериги заведения и ще обсъдим с тях намеренията им за привеждане на управляваните от тях обекти в съответствие с изискванията на наредбата. Твърдо вярваме, че именно водещи обекти като моловете могат да дадат положителния пример на собствениците на всички по-малки бизнеси и да им покажат, че ограничаването на пушенето може да им донесе много повече позитиви, отколкото вреди”, обясни Стефан Янков от гражданската инициатива. Той горещо благодарим на всички собственици на заведения, които не чакат крайния срок, а вече са привели своите заведения в съответствие с изискванията на закона – като най-смелите от тях го направиха дори преди наредбата да бъде обнародвана.

Много скоро на сайта ще се появи списък със заведенията, в които не се пуши или имат изцяло отделени помещения за пушене – така, както се изисква от закона. “Освен това заедно с коалиционните ни партньори в лицето на над 35 неправителствени организации сме подготвили видео клип, който се надяваме, че националните ефирни телевизии ще излъчват в подходящо време след празниците”, допълва Павел Антонов.

Споделете в социалната мрежа:

One thought to “Гражданска инициатива „Без дим“ раздава балони в The Mall”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.