Пътеводител на собственика на заведения

Гражданска инициатива “България без дим” разработи този пътеводител в помощ на собствениците на заведения, които все още не са съвсем наясно какво означават за тях като необходими действия влизащите в сила на 19 декември 2010 година поправки в Закона за здравето.

Само за няколко секунди всеки собственик ще може да открие своята конкретна ситуация в зависимост от особеностите на неговото заведение и целева аудитория, както и възможните варианти на действия, които може да предприеме, за да приведе заведението си в съответствие със закона. Накратко описваме и предимствата и недостатъците на всеки от вариантите.

За да видите схемата във висока резолюция, просто кликнете с мишката върху нея.

Споделете в социалната мрежа:

35 thoughts to “Пътеводител на собственика на заведения”

 1. Браво за инициативата. Надявам се, че нямате против да се разпечата тази информация и да се прати по заведенията. Сещам се за няколко.

  Аз съм извадил систематизирано информацията за собствеинците на заведения, но не е в такава атрактивна форма…

 2. Разбира се, че нямаме нищо против да се разпечата или разпрати в електронен вид тази информация – стига да е непроменена и с нашето авторско каре върху нея. И между другото, ако откриете някакви грешки или непълноти в схемата, моля да ни уведомите и веднага ще бъде редактирана, като пак ще отговаря на същия линк.

 3. What smoking ban are you all talking about? People inside the very same Mall (The Mall) are freely and openly puffing away in front of Starbucks (on the first floor). Shame on Starbucks!

 4. Mark, you are absolutely right – it’s disgusting and against the law. After the 2 hours that we spent in that space today we smelled like ashtrays. But we hope our actions will change that soon.

 5. От това което виждам обаче, по заведенията масово липсва информация – собствениците обикновено ми реагират учудено, когато им кажа за новата наредба и за Закона, който впрочем си действа от доста време, само дето никой не го спазва…

  Сега топката е в полето на РИОКОЗ. Спомням си как беше преди години с предпазните колани – никой не ги ползваше, но КАТ като решиха и го наложиха и сега никой не кара без колан…

 6. Само че КАТ имат власт. А инспекторите на РИОКОЗ са с вързани ръце и тотално демотивирани, защото Дянков им е отнел дори бонусите, базирани на събраните пари от глоби. Няма да обяснявам детайли, за да не им навредя допълнително, но ще кажа, че имат значително по-малко власт и от един обикновен контрольор в градския транспорт. Затова ние ще трябва да ги заливаме със сигнали, да побъркваме и тях, и медиите, и политиците, и да създаваме непрекъснато усещане за нетърпимост. Иначе всичко ще си тръгне по стария коловоз и изобщо няма да се усети, че има нов закон. На което всъщност разчитат и почти всички собственици на заведения и техните клиенти.

 7. И само още нещо… КАТ наложиха коланите, вярно е. Обаче нищо не можаха да направят с мобилните телефони. Пък и със спирането на пешеходна пътека. А в последните дни забелязвам и още едно драстично нарушение, което все повече хора правят, и никой не обръща внимание – влизането в насрещната посока на еднопосочни улици. Пълно безобразие.

 8. Може би, вместо солидни глоби ще е по-добре да се добави размери на тези глоби и съответните членове от Закона за здравето.

 9. Може би просто трябва да добавят още едно наказание за нарушение на наредбата – при пълно неизпълнение – примерно липса на отделни помещения, заведението се запечатва докато се приведе в ред и мине нова проверка…

  Днес говорих с една собственичка на пицария. Тя каза :”Всичко съм направила по наредбата – имам си отделни помещения и тн, ама като дойдат мутрите с мерцедесите или шефовете на фирми и запалят цигара там дето не се пуши, аз им казвам, а те ми се хилят…Няма как да ги накарам – да ги бия ли?!”

  И това си е сериозен проблем…

 10. Интересен казус. Но не мисля, че през 2010 година е много актуален. Още по-интересно ми е приравняването на “мутрите с мерцедесите” и “шефовете на фирми”. Личното ми мнение е, че хората са вече достатъчно възпитани, за да не правят нещо, което мястото, на което се намират, не им позволява. Истинският проблем е, че собствениците на заведения са плашени от тютюневата индустрия и от масово нетолерантните пушачи, че ако им забранят да пушат, повече няма да стъпят там. И на никой не му хрумва, че хората не ходят на заведение да пушат. Даже и тъпаците, които твърдят това, не си стоят в хотелската стая, когато са в чужбина (където често също не може да се пуши). Пушенето е просто един лош навик, който те имат навика да практикуват, когато ходят на заведение, защото някой им го позволява. В края на краищата някога това е било позволено и в самолета, нали? Пък не се сещам някой да се е отказал да лети.

 11. Казусът обаче си е реален. Подценяваш нетолерантността на пушачите. Аз също съм ги чувал “Да дойде някой да ми каже, че не мога да пуша където си искам…” И тук вече имаме няколко варианта:

  1. оставяме ги да си правят каквото искат, тихо роптаейки
  2. Молим персонала да им направи забележка, но тя остава без резултат, и тогава сме на т. 1
  3. Отиваме и ги изхвърляме с ритници и юмруци – примамливо, но непрактично…
  4. Звъним на РИОКОЗ и чакаме от умрял писмо…

 12. Апропо, кога ще почнете да правите списък със заведения в които не се пуши? Аз вече имам няколко в списъка…

 13. @Милен
  Аз виждам и вариант 5, който има елементи на вариант 3. Звъним в полицията, че в заведение еди-кое-си става побой. Понеже са наплашени от поредните случаи с наръгване на световни шампиони по борба, те ще дойдат много бързо…

  Що се отнася до списъка, пращай… Аз вече също имам няколко в списъка, само че в негативния – на заведения, които се ПРЕСТРУВАТ, че спазват наредбата. Пропускащи да направят физическо отделяне на зоните за пушачи и непушачи. Положението е точно като във вица за басейна със зони за пикаещи и зони за непикаещи.

 14. Ето няколко заведения, които със сигурност спазват наредбата :

  Сладкарница Скай Лайн – намира се на Ситняково, до моста на Захарна фабрика

  Кафето в БИЛЛА – Люлин

  Хепи в МОЛ “София”

  Още едно кафе в МОЛ “София” на 2 етаж, но не му знам името – пробват се да пропукват наредбата, като слагат пепелници и където не се пуши, но като им направих забележка, много бързо изгониха пушачите в “раковото отделение”

  Ако имаш мейл адрес на който да пращам инфото – давай го…

 15. Ето още няколко заведения изцяло без тютюнев дим :

  Боулинг Залата в Люлин

  Пицария Кабана в градинката на Света Троица

 16. Не знам как е в София , но в Русе просто “прецакаха” собствениците на заведения , които спазиха наредбата за тютюнопушенето . Собствениците на известни елитни заведения имаха предварителна информация ( която ние разбрахме днес ) че проверките на РИОКОЗ Русе ще почнат чак февруари и то с предписания а не глоби и по този начин спечелиха не само нашите клиенти а допълнителни повече от 30 дни , в които заведенията им са пълни с пушачи . Просто е недопустимо да докарат и без това “умрелия” в града ни бизнес до фалити .

 17. It is an interesting situation. In my town, most of the cafes have complied with the law. However, a place I go to, and bring my clients to for pizza has decided to make the non smoking place ‘ouside’. Very clever. I was in there the other night, and the place was full of people puffing away like pechkas, because they could not smoke in other places. The usual people, 2o smokes and pay for one coffee. I will be taking my business somewhere else in future. A very strange situation, a law made to protect public health, but allows the smallest areas, the ones with more chance of makeing more smoke, decide for themselfs. What I find really strange is that we have a law to protect the health and safety of workers, but the inspectors don’t seem to care about the poor worker that will die early from cancer. It is simple, basic employment law ‘the owner must create a safe working environment’. It is a simple as that, technically, even the owner is not allowed to expose himself to harm of the smoke. Never mind, i heard another pizza place is opening soon!

 18. Ами то затова има сигнали. РИОКОЗ може и да планират проверки когато си щат, но имат ли сигнал – отиват…

  Освен това винаги има още една възможност – всеки гражданин, който се почувства засегнат от неспазването на наредбата може да съди управителя на заведението заедно с фирмата, която го стопанисва за претърпени неимуществени вреди… Признавам, че едва ли ще му дадат по-голямо обезщетение от 300-500 лева, но представи си сега че такъв иск подадат не 1, не 10 а 100 човека…

 19. @xway
  От тези “кавички” не мога да разбера какво искаш да кажеш всъщност… Ако наистина жалееш за онези 30 дни, през които можеше да продължаваш да имаш смрадлива дупка вместо заведение, по-добре рипай от радост. Сега се връщам от одимените според много българи Германия и Австрия, където всъщност не се пуши в нито едно свястно заведение, а там, където все пак са избрали да използват аналогичната на нашата възможност да имат и отделни помещения за пушачи, тези помещения не само заемат значително по-малко от 1/3 от заведенията (а не 1/2 като при нас), но са и доста празни на фона на основния салон. Без изключение. Тъй че палачинката се обръща и пушенето скоро ще се превърне от мода в срамен порок, който хората ще предпочитат да не демонстрират публично.

 20. Милен, чудя се какво е общото между Ситняково и Захарна фабрика и не мога да го измисля – все ги виждам в коренно различни квартали. Какво имаш предвид като място с това описание?

 21. дайте информация как става подаването на жалби, може ли по e–mail, какви данни трябва да се дадат?

 22. Моя грешка – Захарна Фабрика/спирка Оряхово

 23. “”-те са грешка по невнимание и вдигнато кръвно вероятно , интересува ме къде може да се прати списък на заведения където проверяващите не смеят да отидат по неясни причини ?

 24. Ал, още малко търпение за формуляра – нямаше ме последната седмица, до няколко дена ще го направя. Междувременно ако искаш, просто споделяй тук. 😉

  Поздравления за ентусиазма и желанието на всички вас да направим замижаването спрямо този закон невъзможно!

  Поздравления и за всички заведения, които правят необходимото да ни осигурят комфортна среда. Уверявам ги, че е за тяхно добро – не само защото иначе рискуват глоби, а и защото ако там се пуши, скоро, когато непушачите имат достатъчно избор, ще им останат за клиенти само пушачи. Които, както знаем, през повечето време не консумират, а пушат.

 25. @xway
  Много ще се радвам да видя този списък – прати ми го засега на мен. Пък ние от bezdim ще се погрижим да разберем дали наистина проверяващите няма да отидат и да си свършат работата.

 26. Проверяващите не си вършат работата! И така, ние от заведенията, в които вече не се пуши стоим като пълни глупаци, лишени от оборот (защото, ако за някого е тайна, да изясним, че у нас все още пушачите правят по-големия оборот). Първоначалните глоби били пренебрежимо малки – от 300 до 600 лева – и собствениците на заведения ги плащали и пушенето продължавало. Какво пречи на проверяващия да провери същото място още веднъж на следващия ден?? Отново спазващите законите в тази държава са измамените камилчета.

 27. Здравейте,
  Не знам къде може да се подава информация за заведения, които нарушават закона, но преди няколко дни мои партньори са направили обиколка из заведения в Студентски Град в София (в четвъртък 6.01.2011) и в много от баровете там се е пушело (през деня) и не са били разделени на зони. По-специално в следните: Коко, 35 бар, Face, Ice, Чадъра, Миленката.
  Дали има начин да се подава информация към РИОКОЗ по имейл или онлайн.

 28. преди 2 дни пуснах на e-mail: director_ooz@sriokoz.com списък от няколко заведения, не съм получил отговор, надявам се че не пренебрегват сигналите по e-mail…

 29. Не ги пренебрегват. Няколко пъти съм пускал сигнали и винаги са ми отговаряли веднага, щом приключат с проверката.

 30. вече седмица няма отговор, дано да ги проверят…

 31. Чета сега коментарите, разглеждам схемата и едно изречение от нея ми прави впечатление: “И махнете пепелниците, разбира се”. И се сещам за нещо, което много пъти ми е правело впечатление, като седна да се храня в заведение – защо като съм непушач, няма къде да си оставя дъвката (увита в салфетка), костилката от маслина, или магданоза, който не обичам? 🙂 Понякога, сядайки на масата, използвам мокра кърпичка за почистване на ръцете. След което се налага да я оставя някъде пред или около себе си…
  Ок, може да не е пепелник, дори не настоявам. Ама нещо, все пак?…

 32. Напълно си права! И аз често намирам за по-грозно да си оставя някое боклуче директно на масата, отколкото в пепелника. И все пак, да ти кажа, имало е случаи едно време (когато считах за нормално в заведенията да се пуши, защото просто нямаше алтернатива), в което просто ме е било гнус да си хвърлям боклука в някой мръсен пепелник, даже и да има такъв 😉 Така че по-добре без.

 33. Стефан Янков прати ми имайл на xwaybg@gmail.com , аз изчаквах да дойде и февруари месец но като гледам няма промяна – някои си работят , а другите ги проверяват

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.