Велко Кънев: Защо чрез цигарите лишаваме и духа, и тялото от свободата?!

Велко Кънев не ни е напуснал. Просто се пренесе на друга сцена, където винаги ще можем да го гледаме. В дните след кончината му, когато стотици хиляди си припомниха актьорския му талант, във фейсбук групата “Къде не се спазва забраната за пушене” се появи връзка към това интервю с Велко Кънев, взето преди точно седем години  от Пепа Николова и публикувано в Новинар на 11.12.2004 г. в материал под заглавие “Да /не/ пушиш на инат”. Цитирам го дословно, то не се нуждае от коментар, нито от добавка към думите на големия актьор за отказването от тютюна, който в края на краищата отне и неговия живот.

“За да предприеме човек такава промяна,  трябва да бъде изплашен до смърт, иначе спасение няма – казва актьорът Велко Кънев. – Да бъде поставен, дето се казва, на колене пред живота, за да осъзнае, че е абсолютно безумие да държи в устата си цигара. При мен стана точно така.”  Онези, които смятат, че е безобидно, той съветва само за един ден да отидат в клиниката “Уши, нос, гърло” към болница “Царица Йоана” и да потърсят доц. Чалъков. Нека го попитат какви са пораженията от никотина върху гласните струни и изобщо върху тонуса на организма.

“А и никак не е модерно да пушиш. Ако някой иска да бъде модерен, той задължително трябва да спре – допълва асът на Народния театър. – В Щатите например, като кацнахме на нюйоркското летище след 8-часов полет, сума време с колегите ми търсихме къде да запалим. Попаднахме в някакво хале, в което имаше само трима-четирима изпаднали туристи като нас, а останалите – хиляди хора, спокойно си стояха, без да се сещат за това. Толкова обидно и унизително се чувстваш, като разбереш колко си встрани от цивилизацията!”

Вече “чист”, Велко Кънев твърди, че по-хубаво се живее, по-волно се диша и  по-силно се усеща светът без цигарата.

“Нали всички искаме да бъдем свободни. Защо тогава чрез цигарите лишаваме и духа, и тялото от свободата?! Неприятно е да се пуши на сцената по време на репетиции, нали освен здравето си трябва да опазваме и това, което ни дава хляба”, негодува актьорът и цитира героя си от пиесата “Даскал”, който, с пакет папироси в джоба, заявява: “Или си голям, или не!” Така започнал в гимназията и Велко, но днес вече наистина е голям със стопроцентовата си мотивация да ги захвърли. И като всички отказали се съжалява, че толкова късно го е сторил. “Заблуда е, че като пушиш, се успокояваш и релаксираш”, категоричен е той.

Споделете в социалната мрежа:

Павел Антонов

Журналист и активен гражданин с китара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.