Гражданите подкрепят министъра за връщането на забраната; изискват конкретни стъпки

По повод на изразеното на 13.12.2011 г. от здравния министър д-р Константинов намерение да инициира законодателни промени за възстановяване на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места в България Гражданската инициатива „България без дим” изразява следното становище.

Подкрепяме напълно и безрезервно изразеното днес намерение на здравния министър  д-р Константинов да предложи на правителството и парламента възстановяване на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места в България.

Гражданите на България, много от които се включиха в действията на гражданската инициатива за запазване на забраната за тютюнопушене, отдавна очакват принципна и отговорна позиция от страна на правителството за възстановяването й. В този смисъл оценяваме високо визията и куража на здравния министър. За съжаление обаче опитът ни кара да бъдем много предпазливи, защото непоследователността и липсата на държавническа воля за ограничаване на тютюнопушенето станаха ясно видими през последните месеци след отменянето на забраната от парламента.

Ето защо Гражданска инициатива „България без дим” настоява Министерство на здравеопазването да сподели конкретен и изпълним план от конкретни стъпки за повторното въвеждане на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места в най-кратки и обозрими срокове. Ключово според нас е държавните институции да демонстрират солидна подкрепа и действен прогрес при изпълнението на тези стъпки за внасянето и приемането на промяната в законодателството. Държим да се уверим, че за разлика от предходната, новата законодателна промяна няма да доведе до ново либерализиране на тютюнопушенето, и няма да отслаби още повече възможностите за контрол над прилагането и спазването на законите.

Най-наложително е да започне сериозна подготовка от страна на държавата за действителното въвеждане и практическо прилагане на забраната. Българските граждани са се нагледали на кухи законови разпоредби, които не действат и не се прилагат от държавните институции – каквато е действащата „частична забрана” за тютюнопушене на обществени места. Освен че на практика насърчи пушенето и направи контрола над него почти невъзможен, „частичната забрана” създаде неравноправност между различните видове обекти за обществена консумация, постави в неравностойно пазарно положение тези, които се опитаха да спазят закона, и на практика ликвидира възможностите за реална конкуренция между тях. Всичко това с цел да се осигурят за по-дълго печалбите на лица, свързани с тютюневата индустрия.

Държим това да не се повтаря. Като граждани ще търсим начини да подкрепим както законодателната промяна, така и ефективния и работещ държавен контрол и ще създадем възможност за подаване на сигнали за нарушения в спазването на забраната за тютюнопушене през сайта на платформата bezdim.org. За тази цел сме отворени за по-нататъшни разговори с министър Константинов и с Главния държавен санитарен инспектор по практическите параметри на такова сътрудничество.

Споделете в социалната мрежа:

Павел Антонов

Журналист и активен гражданин с китара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.