Гражданската инициатива внесе писмо до Цецка Цачева и д-р Дариткова

“Членовете на Сдружение „България без дим“, както и организациите към Коалиция за живот без тютюнев дим категорично възразяваме срещу предложението, направено от двама народни представители за промяна на текстове в Закона за здравето, свързани с тютюнопушене в заведенията за хранене и развлечения” – се казва в писмото.

Изтъква се, че аргументите, посочени в мотивите, за промяна не почиват на проведени научни или национално представени проучвания. Те не обосновават твърденията за „нарастването на безработицата с поне 30 хил. души“ сред персонала на заведенията, както и „спад в приходната част на бюджета с не по-малко от 300 млн. лв.“.

По-нататък в писмото се дават данни за растежа в туристическия сектор, данни на НЦИОМ за общото обедняване на българите и научни изследвания за влиянието на среда без тютюнев дим върху здравето.

Пълният текст прочетете тук.

Споделете в социалната мрежа:

8 thoughts to “Гражданската инициатива внесе писмо до Цецка Цачева и д-р Дариткова”

 1. Здравейте,

  Поздравления за писмото.
  Предложенията за промяна на текстовете в закона и за облекчаване на режима са абсурдни. Първо, не звучат сериозно твърденията, че приходите на заведенията са спаднали драстично, тъй като до съвсем скоро времето позволяваше спокойно седене навън;ако приходите на заведенията са намалели през юли, август и септември, то очевидно причината НЕ е в забраната за пушене. Второ, ако е така, както твърдят, то наистина ли е толкова притеснителен фактът, че България ще остане с няколко кафенета по-малко?! Те и без това са безброй. Това е сектор, който не добавя никаква стойност в националната икономика; ако не отида на кафе или на дискотека, защото не мога да пуша или защото са фалирали, то ще си дам парите за нещо друго (стока или услуга), така че резултатът за БВП ще е същият. Нека сервитьорите и барманите да се преориентират и евентуално преквалифицират и мисля, че ще останат много по-доволни. И да не забравят, че законът гарантира чиста и здравословна работна среда за ВСИЧКИ. Не може да работиш 10 часа в дискотека, където се пуши, това е недопустимо, независимо дали служителят е пушач или не.

 2. Тарикатите са взели пари от фонда на Блумберг,за да прокарват тази забрана и гледат да си ги заслужат и да вземат още!А баламурниците им се връзват!

 3. Вие наясно ли сте, че за писмо с неверни данни и пълно с подвеждаща информация, изпратено официално на държавна институция носите наказателна отговорност?!?! Дали пък да не се самосезирам и да ви спретна едно процесче …..

 4. Госпожо Стоянова,чета вашата публикация и не мога да повярвам,че от нея се усеща такава ужасяваща злоба,простотия и злорадство,заради това,че пращате толкова хора по дяволите.Много хуманно за човек,който се грижи за здравето на едни,а с такава безсърдечност и лекота убива други?!?!?!?!Говорите за хората,работещи в тях, но защо не поговорите с Борисов, когато каза студентите да ходят да пасат овце,а те след като ги махнат и от заведенията,където работят,за да се издържат и са там по собствен избор,ще отидат да пасат овце,но в чужбина.Вие не сте ли родител,за да разберете,че в тази скапана държава,хора като вас прогонват и децата си,защото ако някой се грижеше за техният живот и бъдеще,те ще работят в заведенията.А когато същият този Борисов каза,че българите сме злобни и мързеливи, какво направи,за да опровергае това си твърдение?-дали създаде заводи и нови работни места,или тъпите магистрали,защото комисионните, които той ще вземе ние с вас дори не можем да ги сметнем.Дали се погрижи и здравната министърка,когато баща ми умираше в болницата,а дори нямаха санитарка,а аз плащах по 50лв.на жена,която да облужва цялото отделение.Казвате за летните месеци и работата на заведенията—вие колко месеца в годината се храните-сигурно не са само трита летни месеца.По повод това,че ако няма заведения ще си купите нещо друго-не подценявайте закона за равновесие,защото може да се окаже,че тези спестени пари ще ви трябват за лекарства или за черните ви дни-Господ да ви пази.Вие госпожо до сега толкова години никога ли не сте ходили на заведение,че точно сега решихте да се грижите за своето и моето здраве?Ако действително искате да ме убедите, че сте хуманистка,изправете се и аз ще застана до вас,и заедно да спрем тютюнопроизводството,внос,износ и продажба на цигарите.Сигурна съм,че всички тези,които вие ненавиждате,ще ни подкрепят, защото както вид твърдите, че сте наши жертви, така и ние твърдим, че сме техни жертви. Общото между нас в случаят е,че и вие и аз сме направили своят избор. А както вие самата казахте,да си търсят друга работа или да се преквалифицират.Помислете и кажете,ако дейтвително сте за България без дим,нека всички заедно да се обединим и тази отрова-тютюна да унищожим Не мислите ли.че тази ситуация е абсурдна и смешна. Поговорката за тази ситуация е:”Не е виновен този,който яде баницата,а този,който му я дава”Моето уважение към вашето мнение,но ако действително сте за здравето,нека спрем месенето на тази баница/тютюна.Благодаря ви.

 5. Съзласен съм със Sunny, който дава такива предложения като преквалифициране на група хора не е лошо да има план за такова нещо. Това хиляди хора, чийто доход зависи от работата им в заведенията. А и не знам дали сте наясно, че това е една от малкото сфери в нашата мила родина която дава добри доходи на хората работещи там. Имам позната, която работа в театър и е на 350 лв заплата. Що не идете вие да бачкате за 350 лв. и да видим колко време ще сте в добро здраве, добре че сме свикнали да сме бедни в България иначе да сме се гръмнали половината (половината, която не може да избяга в чужбина). Политиците не е лошо да спрат вече да бършат задниците на големи компании които им дават пари за кампаниите и после дърпат конците в парламентите (не само в България). Не ви ли е неприятно да се водите народни представители, а всъщност да гоните целите на група корпорации, защото иначе живота ви отива по дяволите. Голямата лъжа наречена демокрация няма да вечна, ако ще сваляте правата на хората измислете поне начин който да не е толкова прозрачен. Стига с тия известни личности на които плащате пари да се снимат за някви несъществуващи каузи. Вместо да вдигате шум до бога за шибаните цигари, насочете само 20% от усилията в нещо което ще доведе до подобряване на стандарта на хората. Върнете везната в неутрално положение, баланса е важен.

 6. В нашата мила родина много рядко в политиката се прави нещо, което да не е подплатено с някакви очевидни изгоди за някой от всеизвесните тарикати.
  Забраната за пушене на обществени места е едно от тях.
  Разбира се, поради общата си оскотялост, голяма част от българите не могат да схванат смисъла от такава мярка. Започват едни ялови разсъждения, как непушенето спирало едва ли не икономическото и тхническото развитие и заради това младите хора щели да избягат в чужбина … Нищо общо с истината, като цяло, но ако наистина младите хора са толкова тъпи, колкото родителите си и не могат да разберат какво представлява пушенето и защо трябва да е ограничено от подобни правила – значи не засдлужават да си има тсвия държава и по-д-бре да ходят да сервират в други държави, където междувпрочем , пушенето също е забранено в заведенията.

 7. точно тук се налага една сериозна корекция на заблуждението което усърдно разпространява “България без дим”.не е верно че във всички държави има пълна забрана където съм била винаги са ми предлагали заведение където пушенето не е забранено дори в самата Великобритания има такива във вид на клубове и барове с разрешено пушене.да не говорим за нашите близки съседи където такива забрани изобщо няма.на тази организацийка и се хареса да получава грантове о всякакви мизантропи които изливат гнева си върху пушачите и ще продължи да го прави докато и плащат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.