Пресипналият глас на димното статукво в OffNews

На 19.12.2012 OffNews помести интервю на Георги Савчев с Кремена Халваджиян. Отделям му няколко минути не толкова заради казаното от интервюираната, колкото от уважение към тази нова и обещаваща медия, поникнала от устоите на активното гражданско общество, което търси промяна в обществената и околната среда на България към повече прозрачност и чистота. През последните месеци Кремена Халваджиян набра популярност като остър, вулгарен, агресивен и безпардонен защитник на едно статукво, обслужващо тесен кръг хора чиито печалби тясно зависят от тютюнопушенето, и които са мобилизирали всичките си медийни и властови ресурси за да се противопоставят на въведената през юни забрана за практикуването му на обществени места в България. Тези хора сполучливо манипулират собственици на ресторанти, заведения и нощни клубове, които погрешно обвързват успеха – или провала – на бизнеса си с безконтролното пушене. По-лековерни, по-гласовити, или по-подкупни сред тези собственици и техните уж представители изземат битката срещу забраната за тютюнопушене като своя, като гласовете им се усилват и изкривяват от контролираните от тютюневата индустрия медии.

OffNews не е такава медия. Затова успява бързо да завоюва признание сред многобройните мислещи хора, на които полуфабрикатите от истина, комерс и задкулисни манипулации, сервирани от традиционните медии, отдавна не са по вкуса. Ето защо текстът, посветен на Кремена Халваджиян буди учудване. В материала, под заглавие “Няма да пушим като долни проститутки на улицата,” госпожата с фас в устата си идва на думата: въпросът е тя и подобните й да могат да си пушат където и когато поискат. И, очевидно, да си правят каквото друго им скимне. Здравето на околните, на децата им, на собствения й син, нямат значение за Кремена Халваджиян. Тя търси да е “отгоре”, на нея никой да не може да й налага забрани, правила. Те да засягат другите, “долни” проститутки, сектанти, непушачи, и всички останали низши, които трябва да мълчат, да консумират боклука, сервиран им от заведенията, магазините и медиите на “висшите”, и да им осигуряват приходи и удоволствия.

Видно, Кремена Халваджиян е кръстосала несполучливо соц-манталитета на подтисничество и привилегии с идеите за свобода на личността, толерантност и равноправие. Резултатът е добре познат: типичната блудкава помия, която залива съвременния обшествен морал на България. Стискам ръка на сина й, който явно е успял да съхрани човещината и чистотата у себе си. Хубавата новина е, че повечето хора в България, пушачи или не, предпочитат да живеят на чисто и бездимно. Силно се надявам набиращият скорост екип на OffNews да си дават сметка, че тъкмо те са техните настоящи и бъдещи читатели, на които статуквото, манталитетът и културата, които представлява Кремена Халваджиян, далеч не са по вкуса. Че разюзданата арогантност на привилегиите над правилата и законите просто нямат място в едно съвременно демократично общество, в каквото искаме да превърнем България.

 

Споделете в социалната мрежа:

Павел Антонов

Журналист и активен гражданин с китара.

9 thoughts to “Пресипналият глас на димното статукво в OffNews”

 1. По-голяма тъпотия не съм чел досега!

 2. Прекрасно! Много добре казано. Само не разбрах, защо смяташ, че OFFNEWS, са независима медия и има нещо общо с гражданското общество? Аз лично смятам, че зад нея стоят конкретни интереси и само след няколко седмици когато започне предизборното изливане на помия ще забележиш кой точно ги храни, за да хранят те други 🙂

 3. Ей,значи добре се справям,след като сектата България без дим ми е отделила толкова специална статия! Статия,укоряваща обективните OFFnews-защо ме били отразявали?! Ами точно ЗАЩОТО СА ОБЕКТИВНИ,затова! Ние сме били “тесен кръг от хора,чиито печалби ТЯСНО зависят от тютюнопушенето”! Как никой не разбра,че мен лично никаква печалба не ме интересува,както и факта дали имам заведение или не, е баз значение! За мен! Но аз,за разлика от общоприетата нетолерантност,съм абсолютно солидарна с МНОГОБРОЙНИТЕ колеги и приятели,с които се обенихме в усилията да променим ТОТАЛНАТА забрана за пушене. Моят личен мотив е нарушаването на правата ми,и ТОТАЛНАТА липса на равноправие! Защото както Вие,господин Павел,манипулативно лъжете-аз не искам “безнаказано да пуша навсякъде”,а искам да има МЕСТА,на които да го правя! МЕСТА,ЗА ХОРА КАТО МЕН„КОИТО НЕ ЖЕЛАЯТ ДА ТРОВЯТ ХОРА КАТО ВАС! Имам чувството,че и латекса в къщи го разбра,само отсрещната страна на барикадата-не! Явно в безпомощността е по-удобно да обиждаш и да се правиш на бавноразвиващ се! Водете честна и интелигента битка,господин Павел! Такава,каквато ние с моя син водим! Този,на когото стискате ръка.Този,който съм възпитала аз,а не вие!

 4. Добре дошла отново на страницата ни, госпожо Халваджиян. Бих предпочел да опровергаете останалите ми съждения. Жалко, ако само това в текста Ви смущава. Аз действително не вярвам, че Вие лично принадлежите към тесния кръг който богатее от това България да си остане тютюнево, демократично и цивилизационно гето на Европа. Вие /може би/ драговолно сеете омраза и манипулации в негова полза из медиите, които той притежава и конролира. Надеждата ми е, че OffNews не е такава медия, инак е обречена. За липса на равноправие, толерантност и нарушени права трябваше да се сетите преди 1 юни 2012, когато се димеше безконтролно почти навсякъде, по сладкарници, детски клубове и бозаджийници, нежели из ресторанти, кръчми и нощни заведения. Запитахте ли се някога къде синът Ви и прятелите му могат да се забавляват, социализират, веселят, без да са изложени на убийственото никотиново въздействие? Не си спомням тогава да сте давали интервюта срещу статуквото, вероятно сте били твърде заети да бъдете част от него. Е, сега то се промени. Просто мнозинството от българите не искат повече да живеят в гето, желаят прозрачна, чиста, здравословна обществена среда. Промяната е за добро, приемете я, може пък да ви допадне. А дотогава си пушете навън или у дома, стига да не пречите на сина Ви и останалите Ви близки, както изискват толерантността и уважението, което си дължим като европейци.

 5. Г-жо Халваджиян, за какво равноправие става дума? За това аз и моите деца да дишаме чист въздух на равно с европейските граждани, нали? Или Вие имате друго равноправие предвид?

 6. Ти и твоите деца ходете някъде където не се пуши и толкова. Дишайте чист въздух сред природата. Защо ги водиш по кръчмите. Не ги знам колко са ти големи децата , Но може би след някоя и друга година да решат и те да пушат. Това си е личен избор. Нали затова се борим да има демокрация а не фашизъм.

 7. Вие , мила чета безгрешни доносници , бихте ли потвърдили , че никога Вие или Ваши близки или роднини не сте нарушили нито един закон на България ? Никога ???
  Не ми се вярва . Е тогава защо не пуснете по един донос срщу себе си или майка си ? Така е по закон или по будна съвест , нали ? В очакване съм да самосезирате правилните инстанции и да копирате резултатите .
  Георги Христов – пушач

 8. г-жо Халваджян,

  Изключително дълбоко сте се объркала. Защото в никоя цивилизована държава от много години НЕ съществува (ако въобще някога е съществувало) “право” да се пуши. Такова официално никога не е имало – дори в нецивилизованите държави.

  Пушенето е просто обичай, който по стечение на обстоятелствата се е наложил с течение на времето.

  Но цивилизацията се развива. Ценностите й се променят.

  Най-фундаментални човешки ценности на ДНЕШНАТА цивилзиация са правото на ЗДРАВЕ и ЖИВОТ. Те стоят над всички други права.

  А както казахме, пушенето не е никакво право.

  Толерантността беше от страна на НЕпушачите, които толкова дълго време толерираха вреденето на собственото им здраве от страна на пушачите.

  Е, просто дойде момент, в който казваме стига на толерантността към нещо, което ни вреди дикретно и доказано силно и мащабно.

  Дошло му е времето просто. Както преди време му е дошло времето на робството, расизма и на много други неща, които са били общоприети по времето си, но са били отхвърлени от прогреса.

  Искате места където да сте само пушачи? Няма проблем!

  Но само ако НИКОЙ не е длъжен да ви обслужва в тези места. Ако никой не е длъжен да работи там. (Не казвайте че работещите там били съгласни – глупости, никой пучаш не би се съгласил да пуши всеки ден по 8 часа непрекъснато; всички работеи там са по принуда – “съгласието” им е заради ЛИПСА на избор, защото това е професията им – сервитьори, готвачи и т.н.).

 9. какво сте ревнали за персонала на заведенията всеки избира професията си със своите предимства и недостатъци.който иска вместо сервитьор може да стане миньор.химик,работник в “Лукоил” или мини “Бухово”,заварчик,термист или каквото иска друго.на тези работни места е осигурен чист планински въздух гарантирам ви го.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.