Честити първи бездимни коледни и новогодишни празници

Бъдете здрави всички!

Невероятни сте – останете такива!

И въпреки нарушенията, страшно много хора празнуват бездимно Коледа и Нова година за пръв път!

От забраната на тютюнопушенето вече печелят много българи, техните  деца, близки и приятели. Вече имаме пълна забрана за тютюнопушене на открито и поне в едно отношение можем да имаме самочувствието на водеща европейска страна.

 

Споделете в социалната мрежа:

18 thoughts to “Честити първи бездимни коледни и новогодишни празници”

 1. Честита Нова Година и на вас. Бездимни коледни и новогодишни празници е доста силно изказване, при положение, че навсякъде си се пуши почти както преди, но щом ви топли тази глупост, здраве да е. Искам да ви благодаря за чудесното описание, на заведенията, в които се пуши. Доста е ценно, тъй като много лесно ние пушачите, можем да проверим, къде точно се пуши и това прави избора ни на заведение доста по-лесен. Аз лично, откакто следя подадените сигнали, значително си разширих броя заведения, които посещавам. Искрено ви благодаря за добре свършената работа 🙂 Продължавайте все така всеотдайно да пускате сигнали, страхотна работа ни вършите 🙂 Весели празници! 🙂

 2. Един коментар да ми хареса в целия сайт. Браво Фичката. Съгласен съм напълно с тебе. И аз така правя. Гледам къде се пуши и ходя само там. Преди бях спрял изобщо да ходя на заведения. Щастлива Нова година на всички.

 3. Мен една приятелка ме светна, иначе и аз бойкотирах в началото, ама то не се трае 🙂 Най-парадоксалното е – имам познат управител на заведение, в началото спазваха забраната. Бяха пред фалит. После самият той започна да пуска сигнали тук, в момента си върви заведението ОК 😀
  Имам чувството, че основната цел на този сайт е, в крайна сметка да измести programata.bg. Така и така, друг ефект няма (и слава Богу!) 🙂

 4. “От забраната на тютюнопушенето вече печелят много българи”

  Май не са много а само хората от България без дим , които со получили 210 000 долара за две години , а това не са малко пари…

 5. О, това са само парите влязли официално. Т.нар. им доброволци, колко мислиш че захлебват, при положение че на практика актове не се издават 😀 А колко според вас захлебват проверяващите, при положение че се пуши навсякъде, актове няма 🙂 ?

 6. Какво ви става, хора? Толкова злоба, инсинуации и откровени клевети само в рамките на пет коментара от четирима души. Толкова ли сте изпълнени с тях, че преливат от вас дори по повод на новогодишни поздравления? Проблемът явно е сериозен, и не е в пушенето, а в липсата на елементарно уважение към себе си, и съответно – към околните – която е характерна за родната ни обществена култура. Никой уважажаващ себе си човек не би натрапвал прищявките си, не би парадирал с болестотворните си пристрастия, независимо колко са му приятни, не би сял омраза и подлост спрямо всеки, който отстоява чиста обществена и околна среда. Здраве и разум ви желая през Новата година.

 7. Всъщност сега разбирам, че идеята на това иначе благородно начинание да се компроментират местата където се нарушават правилата се е извратила напълно.
  След като видях, че има повече от един сигнал за доста от заведенията и то за дълъг период от време и днес станах свидетел, че най безцеремонно се пуши в едно такова посред бял ден, прозрях истината.
  Хората подават сигнали, някой прави проверка и накрая какво става….очевидно нищо – доеи не вярвам и някой да е глобяван.
  А що се касе до щастливите пушачи, които си намират заведенията тука, тях не мога да ги виня. Проблема е, че от такива контролиращи всички ще сме потърпевши при съблюдаването на спазването на който и да от законите в нашата Република.

 8. Хммм…. Така ли ми се струва или тук изчезнаха два коментара?
  Би било жалко ако админите делят коментаите на удобни и неудобни.

 9. Ей, толкова лесно можеше да го оборят, ако не беше вярно това, което написах. Нищо де. И скрийншоти имам и в фейсбук съм го копи-пейстнал. Явно съм нацелил оголен нерв 😀 Дори под псевдонима ми “Фичката” не мога да постна нищо вече тук 😀 Ето линк към коментара, който толкова вбеси светците тук:
  https://www.facebook.com/tosmoking?ref=stream
  Филип Коцев там = Фичката тук.
  Изтрийте ме пак, няма грижи, по този начин само потвърждавате колко съм прав 😀

 10. Мдам. Всъщност не прави чест на администратора да трие изказвания просто ей така, явно е че нещо не е наред с тази организация. Всъщност само да вметна, аз съм тотален непушач и съм твърдо против пушенето като цяло…..Но не мога да си представя как от 1000+ подадени сигнала, едва на 23 има върнат отговор за направена проверка, като на около 20 (толкова разгледах) не е установено нарушение???!!! Абсолютно лицемерие от страна на проверяващите.

 11. Фичка , още снощи ти бяха изтрили коментара. Сигурно защото е абсолютно верен. Аз не се бях замислил за финансирането на сайта им и на кампаниите им, но сигурно взимат едни доста сериозни пари за да не правят нищо. И мене ме учудва че при толкова много сигнали досега няма написани актове. Разрових се по сайтовете на съдилищата за да търся обжалвани наказателни постановления но не открих нищо. Много ми е интересно да видя как съда отменя наказателно постановление за пушене. Сигурен съм , всеки начинаещ адвокат може да се справи с такова. Да не говорим за по-печените адвокати. А пък аз бих “гътнал” такъв акт с поглед. Ако някой намери нещо по въпроса да сподели. Сега и моя пост се надявам да го изтрият. Чао и със здраве.

 12. Ще се цивилизоваме ли до толкова, че да не си позволяваме да задимяваме помещение така, както не си позволяваме да плюем обелките от семките по земята или… да пърдим под носовете на други хора. 🙂 Сигурна съм, че няма да е скоро.
  Забраната не се спазва, за съжаление, нито в нощните заведения /определени особи отказват да се подчинят и няма кой да им попречи/, нито в много от работните места, в това число и обществени учреждения, сигурна съм, че и да се подаде сигнал, санкция няма да последва, по обясними причини. 🙂

 13. Я, оцеляха тоя път коментарите малко по-дълго. “България без дим”, да не Ви спряха финансирането, нещо ?! 😀

 14. Чудя се…пушачите, димите ли в присъствие на децата си? Ако да – вие сте отвратителен родител, ако не – защо искате да го причините на чуждите деца? Това отново ви прави отвратителен и некачествен родител. Или сигурно вие сте от тези, които се хвалят, че са “приятели” с децата си. Не само си пушат заедно, но и цигари им купуват.

 15. Valeto, ама и теб не те слуша главата… :))) Каква работа точно имат деца в клубове, кафета, дискотеки и т.н.?! В момента законът забранява да се пуши на обществени места заедно с други пушачи, съответно законът позволява ЕДИНСТВЕНО: родителите да пушат и да се събират по домовете си, в присъствието на децата си 😀 Ако и ти си възмутен, както и ние пушачите, би следвало да си против малоумната забрана… Хайде със здраве!

 16. Всъшност, оказва се, че да се налага цензура в този сайт си е съвсем обичайна практика:

  https://www.facebook.com/notes/ani-alashka/цензура-в-изчистен-вид-е-пътеводна-светлина-на-някои-обществено-полезни-организа/10152122188965215

  Поздравления, специално отправени към г-н Павел Антонов 🙂 Ако някой е имал някакви съмнения в зародиш, относно мотивите и безкористността на вашата организация, то с откровенната си наглост и тъпотия ги потвърдихте всичките! 🙂

 17. Здравейте 🙂 От известно време използвам сайт-а bezdim.org за каталог за заведения, които като пушач мога да посещавам. Покрай новогодишните пожелания в сайта, из коментарите се заформи спор. Тази нощ 04.01.2013, около 2:00 a.m. им написах коментар, в отговор на г-н Павел Антонов, който в сайта се появи под номер 9. До преди около час, си стоеше там необезпокояван. Сега коментарът е изтрит, заедно с този, намиращ се под номер 8 (отново човек, несъгласен с тях). За тяхно щастие, си запазих преди да постна, написаното от мен, очевидно съм нацелил болна за тях тема, та ще го пусна отново, само че тук. Там с моя си псевдоним “Фичката” не мога да поствам нищо повече 🙂 Та, ето какво им бях написал:

  “Павел Антонов, клевети и инсинуации, честно ли? 😀 Още преди около месец излезе официална информация, от къде точно идват и колко са официално постъпилите суми във връзка с организацията без дим. Борислав си ги потвърждава, абсолютно същите данни. Ще го помоля да пусне линк, нямам намерение да търся, а и е пределно ясно, ти като част от екипа (демек, на заплата от същия източник), ще отричаш до последно, за това и не смятам да се моря 🙂 Относно неофициалните приходи – всеки е свободен да влезе в сайт-а на РЗИ и да им проследи статистиката. 120 000 “изненадващи” проверки – 120 000 лв. наложени глоби, звучи изключително впечатляващо на първо четене, нали? 🙂 но, на второ – 1 глоба от 10 000 лв, първата паднала след 6 месеца забрана (wtf, при положение, че си се пуши навсякъде 😀 ) Демек остават 110 000 лв. наложени актове за нарушение. Какво означава това, при положение, че минималната глоба за юридическо лице или управител на заведение е 3000, ами <36,6 глоби :D:D:D:D:D за 6 месеца при наличие на 120 000 изненадващи проверки плюс 1500 сигнала тук :D:D:D:D Като вземем предвид, че сигурно няма и един акт, който да не е обжалван и при така написаният закон, с толкова много възможности за тълкуване, плюс 3 съдебни инстанции, плюс изключително мърляво описани протоколи от проверяващите, няма начин и 1000 от тези 120 000 лв да влязат в хазната, дори напротив. Губи се изключително много работно време, което между другото плащаме всички данъкоплатци, било то пушачи или непушачи, за заплати на проверяващите органи, после се губи изключително много време и пари за заплати на съдебните служители по 3-те инстанции, разглеждащи жалбите по съставените актове. Всъшност излиза, че за 6 месеца, са потънали покрай тази забрана милиони левове. Сега, към този пасив е редно да сложим и намалените обороти на заведенията. Сега ще започнете да ми обяснявате, как нямали пари хората и това, че от юни насам са празни заведенията е съвпадени 😀 и тем подобни глупости, успех…. 😀 Та, в крайна сметка, теглим чертата и излиза, че Вие, срещу 210 000 долара, набутахте държавата с милиони. Или по-скоро, официално срещу 210 000 долара. Под масата, колко се дават на проверяващите и на вашите доносници, надали има някаква отчетност. Всеки сам може да си даде сметка 120 000 проверки = 37,6 акта 😀 Та за един работен ден – 8 часа, в центъра на гр. София и без вашите сигнали, всеки един нормален човек би могъл да състави точно 2 пъти повече актове, стига да има правомощията. А вие ми обяснявате, че за цялата страна, за 6 месеца, стотици проверяващи на заплата от нашите данъци – 38 и го правите за здравето на хората, изобщо не за пари :D:D:D:D:D Като стана въпрос за вашата "загриженост" относно здравето на хората, ми хайде вижде статистики, да речем, от западна Европа, която постоянно давате за пример. Колко е по-висока употребата на всякакви синтетични наркотици при подрастващите в Испания например спрямо тази в България? Факт е, че голяма част от подрастващите, хем ще пропушат със или без забрана, хем ще посегнат и на разни други вещества бонус, просто защото представлява по-малък проблем да отидеш на клуб друсан, от колкото да се чудиш как да запалиш цигара. Не че и сега не се случва, просто статистиката на потреблението на леки наркотици из държавите за пример на запад, е изключително стряскаща. Всеки, който живее или е живял там, може да го потвърди, включително и аз. Та така, до тук добре. Значи, като правим равносметка от вашите действия, остава да вземем само още едно нещо. Здравословна среда, освен липсата на цигарен дим, включва и изключването на рискови фактори, като стреса например. Добре, но с налагането на подобни рестрикции, всъщност нивото на стреса се увеличава значително по финансови причини, заради съсипването на един от най-добре развитите ни икономически сектори – развлекателния. Има си статистики от НСИ, както и всеки може да влезе в джобс.бг и да сравни миналата година по това време, точно колко персонал се набираше, за работа в заведения и в момента колко се набира. По мои лични наблюдения, без да ангажирам никой, разликата е 15-тина ПЪТИ. Та, така драги радетели за чиста и здравословна околна среда, това е де факто равносметката от вашите действия. Като прибавим и това, че всъщност навсякъде се пуши и непушачите не могат да разчитат на своите си зали, както преди, картинката става още по-розова 🙂 Де факто, ефектът от вашите действия е следният: Много безотчетни пари под масата, влошена обществена и здрависловна среда, увеличаване на потреблението на наркотици сред младите, увеличаване на болестите породени от стрес 🙂 Върви обяснявай, че го правите за добро, не за пари. Смешно е просто."

 18. Хора не мога да разбера нещо, има закон влязъл в сила. Ок не е написан добре, актовете ще падат вероятно ама това ли е смисъла бре хора. До кога уж влязохме в Европа, това е супер безочливо неспазване на забрана, което определено е страшно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.