Започнахме съвместни проверки с РЗИ и полицията

През нощта в петък, 11.01.2013, започнаха масови съвместни проверки на заведения, нарушаващи забраната за тютюнопушене на обществени места. За пръв път проверки от подобен род се провеждат в сътрудничество между граждани, доброволци и експерти на “България без дим” от една страна, и държавните здравни инспектори и полицията от друга. Характерно за този тип проверки е, че координацията и навигацята им се осъществява от доброволци и експерти на “България без дим”, въз основа на сигнали за нарушения получени по националната гореща телефонна линия 0700 20 009 или през онлайн формуляра на www.bezdim.org. Списъкът на заведенията, които се инспектират, остава неизвестен до последния момент, с цел да се намалят максимално спекулациите за евентуално изтичане на информация и предупреждаване на нарушителите.

По време на съвместните проверки доброволци на “България без дим” влизат като клиенти в заведения, за които има получени сигнали за нарушения през последните дни и седмици. След като се уверят, че нарушение се случва и може да бъде заловено, доброволците подават сигнал по телефона към диспечер на “България без дим”, който насочва към заведението най-близкия проверяващ екип. Към всеки проверяващ екип е прикачен също доброволец на “България без дим”, който изпълнява ролята на навигатор. С помощта на полицията инспекторите бързо проникват в заведенията-нарушители и установяват нарушенията, като гражданите, придружаващи екирпа и,  влизат в ролята на свидетели на нарушенията. При получаване на сигнали от случайни граждани по телефона или по интернет, диспечерите на “България без дим” насочват най-близкия проверяващ екип към мястото на нарушението, като по този начин проверката пристига в безпрецедентно кратък срок след подаването на сигнала.

По описания начин в нощта между петък и събота, 11 – 12.01.2012 г. два проверяващи екипа проведоха 24 проверки в заведения из Студентски град, “Младост”  и центъра на столицата. Заедно с екипите, в проверката се включиха над 20 доброволци на “България без дим”, както и снимачни екипи на инициативата и няколко телевизии. Основна цел на участниците през първата нощ беше изпробване и подобряване на механизма за съвместни проверки. Приятна изненада за много от участниците бе и фактът, че в много заведения, за които са получавани сигнали в миналото, изглежда забраната вече е възприета и се спазва, както от клиентите, така и от персонала. Всички тези заведения бяха видимо пълни с клиенти, мнозина от които излизаха да пушат навън, подобно на практиката в останалите развити европейски страни. Ето защо броят на формално установените от инспекторите нарушения през първата нощ на съвместни проверки беше едва 3. В хода на акцията присъстващите граждански доброволци анализираха методите за прикриване на нарушенията, използвани от неколцината заведения, където забраната се нарушава системно, както и трудностите, пред които са изправени държавните проверяващи органи при достъпа и установането на нарушенията. Техните наблюдения се анализират текущо, а резултатите ще послужат за оптимизиране на действията и подобряване на успеваемостта на проверките през следващите дни.

Съвместните проверки между “България без дим” и държавните здравни инспекции са част от сътрудничество между гражданската инициатива и Министерство на здравеопазването, датиращо от края на 2010 г. През 2012 г. то бе скрепено формално чрез споразумение, подписано от министър Десислава Атанасова. В рамките на това сътрудничество експерти и доброволци на “България без дим” подкрепят усилията на държавата за налагане и прилагане на забраната за тютюнопушене на обществени места. “Началото на съвместните проверки е дългоочакван момент за всички граждански доброволци и желанието им за участие в прилагането на забраната за пушене е много голямо”, обясни Петя Накова, координатор на доброволческата програма на “България без дим”. “Внезапните съвместни проверки на граждани и държавни контролни органи ще продължат през следващите дни и седмици, на напълно непредсказуеми места по цялата страна, така че да покажем че заедно граждани и държавни органи сме част от спазването и прилагането на забраната, както подобава на едно европейско общество”, заяви Накова. Заявки за записвне на доброволци от цяла България се приемат на е-адрес project@zabrana.bg .

 

Споделете в социалната мрежа:

13 thoughts to “Започнахме съвместни проверки с РЗИ и полицията”

 1. Точно така са постъпвали и “организацията” “Бранник”.
  Браво на вас, сега започнете да маркирате и фасадите на заведенията в които се пуши с боя…

 2. Ами престанете да шумкарствате и се дръжте като европейци със самочувствие: спазвайте законите и уважавайте здравето и правата на околните 🙂

 3. България без дим, Гражданска инициатива – Инвизиция!

 4. Ние се държим като европейци, не приемаме налагането на забрана от малцинството над мнозинството. Не навеждаме покорно глави когато някой се опитва да ни прилага геноцид и да ни дискриминира.
  Не насилваме никой да прави това което не иска, да живее по нашите норми и разбирания. Ние смятаме че всеки сам има право да избира и не принуждаваме със сила различните да живеят по нашите изисквания и разбирания.
  В Европейските демократични страни хората отстояват правата си дори и като нарушават законите потискащи човешките права и свободи и по този начин принуждават правителствата да ги отменят или преработят.
  Това важи и за закона за забрана на тютюнопушенето.
  Така че нарушаването на правата на околните не е от пушачите, а здравето на гражданите не страда от нас – страда от здравната система и съсипаната екология.
  Лошо е че уж интелигентни хора не разбират тези неща.

 5. Интелигентен човек не пуши в затворено помещение, коментарите са излишни, както и не би му хрумнало да смесва забраната за пушене на обществени места със забрана за пушене по принцип. 🙂
  Ама големи борци за човешки права се извъдихте…

 6. А кой ще спре служителите в полицията и държавните учреждения да си пушат необезпокоявани в канцелариите?!

 7. Ииииии! 2-а серия на полицаят от Сен Тропе?!? Абе, вие в ред ли сте?

 8. Браво. Бай Ганьо само насила може да стане културен европеец.

 9. Стига с тази Европа.Там се пуши-запомнете го.Пуши се дори в сградата на европарламента.Дори в малкото държави с пълна забрана има редица изключения като клубове и т.н. . И този закон ще се нарушава,докато съществува в този вид.Ще се нарушават и вашите права,защото вече се пуши навсякъде.Няма ви ги стерилните и вечно празни зали без тютюнев дим..А относно доносничеството(да оставим на страна,че е мерзка постъпка)вашите сигнали показват едно ,че закона не работи .А неработещ закон изисква промяна.

 10. В Европа почти не се пуши и ще се пуши все по-малко. Запомнете го. Впрочем, то вече и в Ориента почва да се пуши по-малко, отколкото в Чалгария. И да, неработещият закон наистина изисква промяна. Към по-строги наказания – та да проработи.

 11. Къде не се пуши бе,Янков? Не се пуши в Ирландия и Англия ,но там има изключения под формата на клубове,които са пълни.Не се пуши по света само в Бутан и в Афганистан при талибанския режим. Кoго се опитвате да заблуждавате с измислици.Тази забрана се премахва постепенно навсякъде.Заслепени сте от омраза и лакомия за някой долар. Свикнете,защото след няколко месеца пак ще се завирате там,където ще се пуши отново.Добре,че бяха доносническите ви акции ,че да видите и вие заведения. Неработещият закон изисква отмяна.И къде ти е онази “прекрасна” статия ,която успя да измъдриш? Ти явно беше много горд с нея,което не ме изненадва..Или не ти стигат аргументите да бъдеш на ниво в спора,който се завърза?

 12. @Last in Line: не се пуши никъде в Канада, например. Не се пуши в повечето щати на САЩ.

  Нещо повече: в Канада е забранено пушенето на 9 (ДЕВЕТ) метра от входовете на сградите. Също, в провинция Онтарио отското цигарите не могат да бъдат излагани на показ – намират се зад гърба на касиерите в затворени непрозрачни шкафове. Отварят се само за изваждане на поисканата кутия.

  Забраната ни най-малко не се премахва – напротив, става все по-строга и обхваща все повече страни.

  И е въпрос на културно ниво да се спазва или не (защото няма как към всеки пушач да бъде прикрепен проверяващ държавен служител който да го дебне 24/7/365, нали?)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.