Не могат да задимят истината: България е по-свободна, по-толерантна, по-човеколюбива и по-европейска без пушене на обществени места

Въпреки очакваните трудности, въведената от 1 юни 2012 г. пълна забрана за тютюнопушене се възприема все по-широко като правилна и необходима европейска норма за демократично европейско общество каквото е българското.  Облекчение и приятна изненада е нормалната реакция на все по-голям брой българи от доскоро непостижимата за нас възможност да прекарваме свободното си време, да се забавляваме и социализираме в свободна от дим обществена среда. Среда, в която правото на здравословна околна среда се уважава и спазва по закон, както повеляват Конституцията, европейските правни и човешки норми.  За нарастващата обществена подкрепа към забраната за тютюнопушене свидетелстват както социологическите данни, така и нарастващият брой граждани, които активно търсят участие в спазването и прилагането на тези норми.

На този фон напълно естествена е реакцията срещу забраната на тези, които действително губят приходи от въвеждането й: разпространителите, търговците, производителите на тютюневи изделия.  През последните две десетилетия тютюневата индустрия, значителна част от която функционира извън рамките на закона, експлоатираше липсата на държавност, за да печели неограничено за сметка на здравето и благополучието на всички български семейства. С нейно участие България се превърна в гето на заболявания, смъртност, замърсяване, контрабанда, корупция и беззаконие. Днес, вече член на Европейския съюз, страната ни прави решителна заявка да напусне тази незаслужена и незавидна позиция. Забраната за тютюнопушене е една от решителните стъпки в тази посока.

Няколко изолирани групи се стараят все по-истерично да предотвратят това, да препънат обществото ни, да върнат колелото на историята там, където никой от нас не желае да го види. Те гравитират около т.нар. „асоциация на хотелиерите и ресторантьорите“ –  непрозрачна формация  с несменяемо от десетилетия ръководство и документирано взаимодействие с тютюневата индустрия, и новосформираната групичка лица, които се зоват „свободни“, докато се стараят да наложат никотиновата си зависимост на околните.  Осъзнали пълната безпочвеност на аргументите срещу пълната забрана, която функционира успешно вече десетилетия във все повече развити общества по света, радетелите на тютюнопушенето прибягват до прийоми, с които явно боравят по-добре, отколкото с научните факти и доказателства: манипулация, очерняне и оклеветяване на опонентите.

 Бихме отминали всички погрешни, манипулативни и откровено клеветнически твърдения като типична проява на безпомощност на аргументите срещу пълната забрана за тютюнопушене на обществени места, ако те не намираха несъразмерен с новинарската им и обществена стойност резонанс в отбрани медии и предавания. Но в интерес на обществената информираност и прозрачност, които винаги сме отстоявали, правим отново следните разяснения:

–        За разлика от правото на здравословна околна среда, тютюнопушенето не е индивидуално човешко право, а болестотворна зависимост, чието преодоляване е приоритет за обществото по силата на българските, европейски и международни норми. Тази дефиниция на българския Върховен административен съд от 2011 г., прави немислима отмяната на вече действащата забрана за тютюнопушене на обществени места по каквито и да било икономически съображения.

–        Понятието „свобода“ е несъвместимо със силната зависимост към тютюна, която е безспорно документирана от науката и прави хората подвластни на един убийствен навик, в полза на тютюневите търговци и компании.

–        Икономическите и финансови сметки, в т.ч. за пропуснати ползи, събрани акцизи, и пр. са безпредметни спрямо стойността на човешкия живот и здраве, които доказано подпомага пълната забрана за тютюнопушене /също окончателно решено от ВАС/.

–        Няма никакви научно потвърдени доказателства, че въвеждането на забраната за тютюнопушене е причинител на финансови загуби за ресторантьорския бизнес, напротив, вече има данни за ползи – в туризма например.

–        Подвластни на силната пристрастеност на организма към никотина, по-зависимите пушачи несъзнателно търсят възможност да я задоволят. Затова избират заведение,  в което се пуши, ако има такава възможност.  Така болестната пристрастеност се превръща в икономически фактор, който изкривява конкуренцията при липсата на универсална забрана.

–        В условията на изкривена конкуренция и при съществуващите нива на пушене и повсеместна достъпност на тютюневите изделия, „частичната забрана“ на практика принуди всички собственици да  разрешат пушенето. До преди първи юни 2012 нямаше дори сладкарница,  да не говорим за нощен клуб или друго заведение за развлечение, в което да е осигурена бездимна среда.

–        Отменянето вече един път на приетата през 2009 пълна забрана и заместването й с частична за две години, обслужи интересите на тютюневите търговци, а наложи ненужни разходи и лоша конкурентна среда на ресторантьорите.  Връщането назад към нея не е в техен интерес.

–        Един от най-престъпните ефекти от състоянието у нас през последните десетилетия е безмилостното пропагандиране на пушенето сред подрастващите като неизбежен атрибут на съзряването. Тютюневата индустрия отдавна е изобличена в целенасоченото експлоатиране на изконния стремеж на младите да пораснат  за превръщането им в бъдещи зависими клиенти до гроб. Достъпът й до образователни програми е стриктно ограничен. За такъв достъп са зинали в момента от групичката за псевдо-свободен избор.

–        Културните и образовани хора у нас са прегръщали борбата с тютюнопушенето от десетилетия, правят го и сега, неформално, поединично и в компания, както в многобройни форуми в интернет. За броени седмици от декември поредната подписка в подкрепа на забраната набра 23,000 граждански гласа.

–        Въз основа на десетки хиляди граждански гласове, през февруари 2010 г. възникна гражданската инициатива в защита на пълната забрана, по-късно наречена „България без дим“. Тя обединява хиляди българи от различни части на страната, а всички желаещи измежду тях свободно се включват в координацията и организирането на дейности, акции, и обмен на информация.

–        Всяко зряло демократично общество се гради от гражданите, които формират нормите на поведение и дейно ги прилагат. Участието в прилагането и спазването на законите е проява на гражданска зрялост и признак на европеизиране на българското общество. Напротив, спъването на гражданското участие, упреците в „доносничество“ и призивите на опоненти на забраната към беззаконие, ориенталщина и привилегии  дърпат България назад, към отхвърлени от всички, освен тях, времена и обществени порядки.

–        Инициативата е една от над 30 граждански формации, които заедно застанаха зад пълната забрана за тютюнопушене на обществени места от 2010 г. под името Коалиция „За живот без тютюнев дим“. Сред тях освен здравни и пациентски организации са природозащитни, образователни, социални и хуманитарни организации, както и община Кюстендил, където забраната е в сила от 2010 г.

–        След година и половина на изцяло доброволна работа в подкрепа на забраната, усилията на „България без дим“ и коалицията получиха международно признание и те бяха поканени да кандидатстват за финансова подкрепа от благотворителния фонд „Блумбърг“  за преодоляване на вредите от тютюнопушенето на международно и национално ниво. В условията на недостатъчно национално финансиране за борба с тютюнопушенето, отпуснатият грант осигурява експертен, материален и информационен ресурс, който е несравнимо по-малък от средствата и възможностите на тютюневата индустрия да прокарва продукти и влияние.

–        Проектът „Да приложим пълната забрана“ се изпълнява от партньорски екип, с участието на Фондация АДРА, член на коалицията,  международна хуманитарна организация с висок престиж и безспорни постижения в борбата с природните бедствия, бедността, социалната несправедливост и тютюнопушенето по цял свят. Тя е точно толкова „религиозна“ или „сектантска“ организация, колкото са „Каритас“ или Червеният кръст. МЗ, водещи медии и НПО са официални партньори на проекта.

–        Бюджетът и всички дейности на въпросния проект бяха представени пред обществото и медиите напълно прозрачно от самото му начало, в съответствие с изискванията на закона и реномирания Международен съюз за борба с туберкулозата и белодробните заболявания, който администрира гранта – в контраст с напълно непрозрачните източници и обеми на финансиране на вокалните опоненти на забраната за тютюнопушене.

 

Уверени сме, че българите заслужават да живеят по европейски и пълната забрана за тютюнопушене на обществени места може да се развие единствено в посока на все по-ефективно прилагане и ограничаване на тютюнопушенето в България.

Споделете в социалната мрежа:

19 thoughts to “Не могат да задимят истината: България е по-свободна, по-толерантна, по-човеколюбива и по-европейска без пушене на обществени места”

 1. Aнатоли Ангелов: “Блокиран съм,показва ми името и имейла под поста,обаче не позволява да пиша!” – Това ли ви е незадимяването на истината? Като блокирате опонентите си.

 2. Защо триете коментари? А статията на другаря Янков защо истрихте?Нека да видят хората що за “толерантни” персони сте !.

 3. Стига с тази демагогия и забрани. Писма ми от загрижени за моето здраве хора и институции. Плащам си редовно здравните вноски, когато ми се наложи да ползвам лекарска помощ ходя на частен кабинет и си плащам (защото по прословутите здравни пътеки и улици губя дни и получавам съмнителна здравна помощ. Работя денонощно за да осигуря на себе си и семейството си средства за съществуване и когато поискам да отида една вечер да разпусна на заведение (което ми се случва рядко) се оказва, че трябва да излизам навън на студа за да запаля една цигара.
  Доказано е от практика, че забраните (в която и да са област) никога не са има ли положителни резултати, напротив забраната предизвиква естествения бунтарски дух дори в миролюбиви същества като мен.
  Борбата с пушенето господа “загрижени непушачи” я водете сред младите, направете, така че сред 12-14 годишните да не се смята за голямо геройство това да пушат, а напротив те да виждат в пушенето грозната страна и зависимостта. Мен и моето поколение (над 40 години) със забрани няма да ни накарате да се откажем от цигарите доказано е на практика, че българите сме много изобретателни в начините да заобикаляне на “строгите закони”. С тази героична пълна забрана на пушенето единственото, което постигнахте е да увеличите корупцията, отворихте още една вратичка (направо портал) за корупция. Защо не направите една проверка на имотното състояние на “контрольорите” по този закон (как се е променило за времето откакто постигнахте “победата” с пълната забрана) мисля, че и митничарите ще им завидят.
  Какво пречеше в нощните заведения, (които не са за заведения за хранене, а за забавление), които имат изградени добри климатични инсталации, не се допускат лица под 18 години да има зали за пушачи и непушачи и да оставите хората сами да избират къде да сядат. Не ми излизайте с доводи, че вие не пушачите не желаете някои да ви дими докато се храните – има ЗАЛИ ЗА НЕПУШАЧИ, или че децата ви са изложени на цигарен дим когато отидат на дискотека- какво правят добрите ви деца след 22:00 часа в заведения които вие не одобрявате. И не на последно място защо не се вдигнете на такава самоотвержена битка с алкохола и да се забрани сервиране на алкохол в заведенията, я се замислете колко са хората с алкохолна зависимост, колко са престъпленията станали след употреба на алкохол, я хвърлете сили да се забрани и алкохола той е ТОЛКОВА ВРЕДЕН ЗА ЗДРАВЕТО…. :))) помислете няма ли да най-добре да внесете законопроект за забрана на продажбата на алкохол (нали сте ТОЛКОВА ЗАГРИЖЕНИ ЗА НАШЕТО ЗДРАВЕ ) ….

 4. На никой не му пука за твоето здраве. Не е забранено да пушиш.

  Забранено ти е да опушваш други хора, които може би не искат да си тровят здравето.

 5. Надин, изобщо не ме интересува твоето здраве и дали се тровиш или не. Пука ми за това дали тровиш мен и нарушаваш моите права за сред без дим.
  Така че си спести словоблудствата.
  И сто пъти е коментирано относно частичната забрана.
  Пречеше ни, защото никъде, ама никъде нямаше заведение без тютюнев дим. Никъде не се пускаше вентилация, така че тя, очевадно, не действаше.

 6. То и сега като има забрана си е пак все същото. Нали навсякъде се пуши . И ще продължава да се пуши. Никакви глоби не могат да ме уплашат . Даже чакам някой проверяващ да дойде да ме глоби. Тъкмо ще намеря малко работа на адвоката . Той такива актове ги “хапва на закуска”. А на непушачите ще препоръчам да правят като Майкъл Джексън – той навремето спеше в някакви кислородни камери да му прочиствали въздуха и разни такива дивотии . И какво – пак си умря човека преди 50 г. Не доживя до пенсия. А Уйнстън Чърчил направи 70 г. благодарение на уйскито , пурите и спорта . Така че каквото е писано това ще стане . Никой не може да избяга от съдбата.

 7. И не се опитвайте да ме блокирате и да ми триете коментарите че се ядосвам и пуша по 2 кутии.

 8. Anti1, с чонек, който пише уЙски не желая да дискутирам.
  Умственият ти багаж е виден.

  И сега не навсякъде се пуши. На много места забраната се спазва и пак са пълни заведенията.

 9. И аз с човек който пише ” чонек ” не искам да разговарям.
  Това в кръга на шегата го казвам. Стават печатни грешки понякога – Нали така.

 10. За да спрем да пушим, не трябва да ни се забранява,а да се спре производството на цигари!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 11. Лошото е , че няма как да се спре производството , или ако се спре ще има последствия. Те ще бъдат катастрофални!!!

 12. Вече се пуши навсякъде,дори и там,където преди имаше зали за непушачи.Продажбата на цигари се е увеличила (вижте отчетите на Булгартабак за последното тримесечие на 2012) ,а нацията е разделена на две враждуващи групи.Заведенията фалират и освобождават персонал ,който увеличава и без това високата безработица .Което заведение не е фалирало -плаща на инспекторите подкупи за “абонамент”.Плъзнали са доносници като в най-мрачните години на тоталитаризма…Кому е нужен този малоумен закон,който така усърдно защитавате?

 13. Свобода ….Съществително нарицателно име, женски род,

  Възможност за проява на собствената воля.
  Отсъствие на ограничения или робство.
  Никъде не се споменава за това че зависещият от тютюнопушене не може да е свободен .. Не си играйте с думи които не разбирате роби

 14. За заведения съм съгласнa, трябва да има обособени отделни помещения, а не едно с паараванче…..или цели заведения за пушачи..много народ ми дават за пример Щатите, ама я да отидат в лаас Вегас по казината…..можеш ли да кажеш на някои дето ще остави поне 100 000 в зелено да не пуши ? Димят яко с пурите..ама климатика дърпа всичко за секунда.и до него да седиш няма и да усетиш дима.Отворите дето изсмукват дима са навсякъде.Монтирани са даже и на масите.

 15. В България пушачите са изключително нагли и нетолерантни. Държат се, като в 19 век, когато да пушиш е било модерно и е можело бепроблемно да се пуши насякъде.Като съм в компания, винаги има пушачи разбира се и когато заведенията бяха разделени, заради тях сядахме в тази част на заведението. Цигарения дим ме кара да не чуствам добре, боли ме главата, лошо ми, дрехите ми миришат косата също. Да не говорим, че е редно пушенето да бъде забранено въобще на обществени места.Вървиш с детето си по улицата пред теб има пушач и детето ми трябва да диша тази отрова. Като седна в някое заведение навън, и като се запуши някой до мен, ставам и сменям масата или се премествам на друг стол. В градинките където играе детето ми постоянно се сблъсквам с майки, които си пушат. Е това не мога да го разбера.Искам да бъдем една нормална държава, да се обадя на 112 да подам сигнал, че в градинката се пуши, да дойдат полицаите да съставят акт и по този начин и аз ще се чувствам добре в собствената си държава, тарикатите ще намалеят, защото ще разберат, че не може така и полицая ще получи достойна заплата, защото си я е изкарал. В цивилизования свят полицията идва, за откъснато цвете, за супер дребни неща и затова тези държави са на върха на пирамидата, а не в калта, като нас, защото има гражданско общество и защото органите на власта си вършат работата. А що се касае до заведенията, те сами ескалират проблема, вместо да се примирят и да се нагодят към ситуацията, те още повече нажежават нещата. Бях на ресторант на часто събиране през деня, хората излизаха да пушат в градината на ресторанта и никой не реагираше, нямаше напрежение, но рестораньора мина и започва да раздава пепелници, на въпроса ми, защо го прави, опитах се да му обясня, че се очакват още малки деца, той ме гледаше тъпо и продължи да раздава по всички маси пепелници. Хората започнаха да пушат вътре и стана един страшен лисичарник. Отвратително, не можех да си поема дъх, поизмъчих се още час и си тръгнах, с боляща глава, вмирисана рокля, за която дадох не малка сума след това и за хим. чистене. Е това нормално ли е? За мен не е. Същото ми се случи на фирмено парти, хората си пушеха на терасата на ресторанта, шефа стана и обяви, че вече може да се пуши в ресторанта, след 30 минути вече беше отратително, пак се наложи да си тръгна, защото не мога да издържам в такава обстановка. Писна ми от своеволия в тази държава във всичко, искам да съм един нормален европейски гражданин в една Европейска уж държава. Има ли ред и правила и държавата ще просперира, но докато всеки си прави каквото иска и законите са просто едно нищо, което няма нужа да се прилагат и съблюдават от държавата, винаги България ще бъде държава от третия свят.

 16. това ли ти е проблема.има просто и радикално решение стой далече от хора които пушат!!

 17. глупости свободна България с пушачи които ги преследват като престъпници.за каква свобода изобщо иде реч.

 18. Viki време е да разбереш една проста истина пушачите с нищо не са ти задължени да се съобразяват с тебе.като не искаш да ти се дими стой далече от пушачи.в гората не вълците пазят човека а той се пази от тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.