НЕ ПИПАЙТЕ ЗАБРАНАТА ЗА ТЮТЮНОПУШЕНЕ!

НЕ ПИПАЙТЕ ЗАБРАНАТА ЗА ТЮТЮНОПУШЕНЕ! ЗДРАВЕТО И ЗАКОННОСТТА СА ПО-ВАЖНИ ОТ ИНТЕРЕСА НА ТЮТЮНЕВИТЕ БАРОНИ!

Плакат на СЗО за 2013 г.

Налице е нов опит за обслужване на тютюневите компании и свързаната с тях индустрия за сметка на здравето и европейското бъдеще на българските граждани. Парадоксални са обясненията на водещи политици, свързани с Българската социалистическа партия, според които либерализиране на режима за тютюнопушене в България е неминуемо. Те противоречат не само на духа и насоките на европейските здравни и правови норми, както  но и на здравия политически разум.

Петицията “Не на цигарите в заведенията” събра над 24 хиляди подписа само за две седмици през декември, когато беше направен опит да се върне дима на обществени места. Ако още не сте я подписали, линка е:

Подпишете петицията

 

Споделете в социалната мрежа:

16 thoughts to “НЕ ПИПАЙТЕ ЗАБРАНАТА ЗА ТЮТЮНОПУШЕНЕ!”

 1. Защо искате да разболявате децата ни??? Защо искате да загубите огромно мнозинство от хора, които вече няма да стъпят в заведения, където се пуши??? Защо не искате да сте с ЕВРОПЕЙСКИЯ стандарт, към който толкова се стремите???
  ДА – на живот БЕЗ цигари и без РАК на дробовете + опушени и разболени близки…

 2. Година и половина без цигари! Хората се научиха, свикнаха, а сега обратно! Моля, вразумете се!!!

 3. ДО : nana – Нито са се научили нито са свикнали. Просто не се спазва забраната. Обществото не приема такава забрана . Заради болните параноични мозъци на непушачите много хора останаха без работа . Забраната трябва да се премахне , и бъдете сигурни , че до 1 септември ще падне.

 4. На вашата забрана и пригответе заупокойна молитва.Амин!

 5. Гледам и не вярвам на очите си. Не са ми изтрили коментара както направиха с другите ми коментари. Леко започвам да се притеснявам. Дано админа да е жив и здрав. Ще почакам до утре и пак ще проверя. Приятен и успешен ден на всички.

 6. Анти, вие сте болен. Отидете да се лекувате. За ваше добро е. Незнам вие от кое село сте и в кои опушени дупки ходите, но в цивилизованите заведения, където ходят нормалните хора НЕ се пуши. Дори и в разни отдалечени села открих с радост – НЕ се пуши. След забраната се прибрах свеж от нощен клуб. Родините ми (50 години пушачи) отказаха цигарите.

  Пълната забрана за пушене има уникално добър ефект и трябва да продължи.

 7. Научи се първо да пишеш и след това давай тон в живота на хората. От липсата на цигари явно ставаш и неграмотен. Я вземи изпуши една, та да ти дойде акъл в главата.

 8. Нов протест!!!??? Повече от 25000 от София са подписали петицията…Трябва всички да отидем пред парламента!!!!! И няма да спрем докато не получим уверение, че този закон не само няма да се променя, а и стриктно ще се спазва.

 9. Оставам с впечатлението че премахването на забраната за пушене е инспирирано не от фалиралите бизнеси , а от това че един банкер(който се оказа че е кукловода на правителството – Цветан Василев) е собственик на Булгартабак и има интерес от това!?!?!?

 10. Anti2, бе то и други забрани не се спазват. Забраната за превишена скорост, забраните да се краде и т.н. Това, че някои хора не ги спазват означава ли че трябва да ги махнем?

 11. Цял свят върви към такава забрана. Едно от малкото неща, с което можем да сме горди и доволни. Дори Русия чак вчера въведе същите мерки. Турция ги имат от 5 години. А ние, които сме в ЕС сега искаме да ги махаме. Вие нормални ли сте. Очевидно е че няма начин да се махне забраната.

 12. Сдружението на заведенията излезе с декларация до гражданите, медиите и парламента в която обвинава сдружение “без дим” в провокации. Това е типична кръчмарска декларация, пълна с правописни грешки, лъжи и манипулации, в която по стар кръчмарски навик са се опитали да ни пишат и датата в сметката. Смятам, че сдружение “Без дим” трябва също да излезе с декларация, в която да разобличи лъжите в декларацията на кръчмарското сдружение.
  Ето лъжите, които видях в тяхната декларация с моята аргументация да ги определя като такива:

  Първа лъжа: “След въвеждане на забраната пушачите в България се били увеличили от 39% на 42%.”
  За да “докажат” тази лъжа, кръчмарите сравняват процента на пушачите спрямо българите през 2011 г., който според изследване на Галъп бил 39, с процента на пушачите сред пълнолетните българи през 2012 г.. който според НЦИОМ бил 42. Обаче тъй като пълнолетните българи са 83.7% от българите, проста кръчмарска сметка показва, че през 2012 г. процентът на пушачите от българите е 83% от 42%, или 35%. Т.е. пушачите не са се увеличили, както твърдят кръчмарите, а са намалели с 4%. Съвсем закономерен резултат, след като дори след половинчатите мерки, въведени през 2010 г., както сочи изследването на Галуп пушачите са намалели с 3%.
  В изследването на НЦИОМ пише освен това, че 61% от пълнолетните българи одобряват забраната и само 39% от пълнолетните българи, което е по-малко от 1/3 от всички българи са за отмяната ѝ. Пише освен това, че дори 1/3 от пушачите искат забраната да остане. Това обаче кръчмарите са пропуснали да споделят.

  Втора лъжа: “Според годишния доклад на Агенция „Митници“, броят на продадените цигари на територията на Р България се е увеличил с 6.5%.”
  Според агенция митници 6.5% се е увеличил броят на продадените цигари с бандерол. Но пък в борбата с контрабандата същата агенция в същия доклад отчита значителни успехи, от което следва, че броят на цигарите без бандерол е намалял значително.

  Трета лъжа:
  “Вследствие на забраната според НСИ, 15 000 души от сектор „Хотели и ресторанти“ са останали без препитание.”
  Няма данни в НСИ, които да сочат, че 15 000 души от сектор „Хотели и ресторанти“ са останали без работа ВСЛЕДСТВИЕ ЗАБРАНАТА 🙂 Има обаче данни, че туристическият отрасъл, основна част от който са хотелите и ресторантите е отчел раст. Аз разбира се няма да спекулирам и да твърдя, че е в следствие на забраната, както кръчмарите правят, защото в данните на НСИ няма подобно заключение.
  Между другото в Национална железопътна инфраструктура също, има съкращения. В доста други отрасли също. И там ли съкращенията са заради забраната? Дали причината не е задълбочаващата се криза?

  Уважаеми Народни представители,
  Не се поддавайте на провокациите от страна на цигарената мафия и не се връзвайте на лъжите на сдружението на алчните и мързеливи кръчмари, което е нейна маша!
  Има не малко заведения, които просперират и след забраната, дори именно заради нея, защото отпадна нелоялната конкуренция на тези, които предлагаха най-вече правото на една част от клиентите им да трови друга част от тях, която няма къде другаде та отиде. Вярно е, че след забраната има и затворени заведения, но заведения затваряха и преди забраната. Такива са правилата на пазарната икономика. Който не се приспособява към променящата се среда, който не предлага качествени услуги, а разчита само на пороците и закърнялото от цигарения дим обоняние на клиентите си, ще освободи място за другите.
  И накрая никакви икономически аргументи не могат да оправдаят правото на едни да тровят, или пъдят други на, или от обществени места. Приспособявайте се г-га кръчмари. Приспособявайте се, иначе съвсем закономерно ще затворите. Както от години не се пуши в кина, театри, автобуси и вече никой и не помисля да запали в тях, така ще стане и с пушенето на останалите закрити обществени места.

 13. Абе Венко .Нещо не ти разбирам сметките .Ясно е показано ,че тази забрана не само не намалява пушенето а го и увеличава.Чудя се каква е тази неистова омраза към заведенията и собствениците им.Да не са те изхвърляли навън с ритници след някой пиянски скандал ,или просто си социопат .Не ми говори ти за пазарна икономика.По законите на свободният пазар търсенето определя предлагането .А щом сте толкова доходоносен сегмент защо заведенията за непушачи се брояха на пръсти и залите ви бяха вечно празни.

 14. Някои непушачи сектанти са по фанатизирани и от камикадзета на Ал Кайда. За пореден път се убеждавам в това. Те не искат те да са добре а искат на всички останали да им е зле. Не мога да им схвана логиката. Преди като имаше зали за пушачи и непушачи си бяха добре, стояха си в тяхната половина на кръчмата и си дишаха спокойно. След въвеждането на забраната отпадна разделянето на заведенията и понеже не се спазва забраната се пуши навсякъде. Сега наистина са подложени на опушване, но те сами си го направиха, и още по интересното е , продължават да искат забраната да си остане. Е такова тъпо животно няма.
  Все пак съм убеден че от 01.09.2013 няма да я има тази забрана.

 15. през март тази година закона отново влиза за преразглеждане в пленарна зала!!тогава ще видим кой кой е.

 16. няма ли най после да млъкнете с тази фалшива петиция.колко пъти трябва да ви доказваме какви манипулации правите 20 -30 подписа от един и същ i.p. адрес 30-40 с един и същ е-маил.откраднати адреси от разни търговски вериги на хора които даже не знаят в каква анкета са ги сложили.поне малко се научете на хакерство та да си правите петициите по правдоподобни а не по такъв дърводелски начин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.