Кръгла маса за затягане на рекламата на тютюневите издения

Участниците в кръгла маса, организирана от “Коалиция за живот без тютюнев дим” настояха да се изработят механизми за спазване на забраната върху всички форми на реклама, промоция и спонсорство, свързани с тютюневите изделия в България. Кръглата маса се състоя на 31 май 2013 в рамките на събитията, посветеи на Междунарондия ден против тютюнопушенето, под егидата на Световната здравна организация /СЗО/. Темата за рекламата и промоцията на тютюневи изделия е водеща за тазгодишното издание на деня.

Забраната за реклама значително намалява броя на новите пушачи, подпомага по-лесното отказване от цигарите и е един от най добрите начини за намаляване на употребата на тютюн и тютюневи изделия, подчерта Емилия Тончева, директор на българския офис на Световната здравна организация, цитирана от програма Хоризонт на БНР. В рамките на дискусията бяха очертани законодателните мерки в тази посока, като беше отчетено, че тютюневата индустрия постоянно опитва нови промоционални тактики, за да заобиколи тази забрана за реклама. Това се случва чрез специални подаръци, насочени към младите хора, използване на социалните мрежи, финансиране на дарения за благотворителни организации. Д-р Маша Гавраилова, старши експерт по политики за ограничавае на тютюнопушнето към Гражданска инициатива “България без дим” представи дестващите законови изисквания за ограничаване на рекламата и промоцията на тютюневи изделия, и посочи слабостите при прилагането им.

Тютюневата индустрия се прицелва в младите хора с рекламата и спонсорството, с цел да ги превърне в пушачи и това се свързва със смъртността, посочи Емилия Тончева. По данни на Световната здравна организация, тютюнът убива 5,4 милиона души в световен мащаб годишно. До 2030-а година тютюнът ще убие около 9 милиона души, като числата се увеличават всяка година. Ако не се предприемат сериозни мерки, тютюнът ще убие един милиард души през 21-ви век.

 

 

Споделете в социалната мрежа:

Павел Антонов

Журналист и активен гражданин с китара.

One thought to “Кръгла маса за затягане на рекламата на тютюневите издения”

 1. Водещи причини за смъртност според Световната здравна организация:
  Недохранване в детска в детска възраст – 5.9
  Небезопасен секс – 4.6
  Употреба на алкохол – 4.5
  Нечиста вода, канализация, хигиена – 4.2
  Високо кръвно налягане – 3.7
  Употребата на тютюневи изделия – 3.7
  Неоптимални кърменето – 2.9
  Висока кръвна захар – 2.7
  Вътрешен дим от твърди горива – 2.7
  Наднорменото тегло и затлъстяването – 2.3
  Та какво правим?И само един въпрос :Как смъртността се увеличава ,когато пушачите намаляват?Превенция се води от десетилетия .Значи ли,че СЗО признава мерките като безполезни?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.