Отговорът на „Хепи“: При нас ще се спазва забраната!

От ресторантьорската верига „Хепи“ на 08.11.2013 се получи писмо до „България без дим“ в отговор на  подаден от нас сигнал,  че в някои заведения на „Хепи“ се нарушава забраната за пушене на обществени места. В отговор, изпълнителният директор на веригата Теодора Попова ни благодари за добронамереното обръщение и предоставената информация и потвърждава грижата на „Хепи“ за опазване на здравето, живота, безопасността и доброто настроение на клиентите и персонала на веригата. Попова отрича „Хепи“ да извършва целенасочени действия, които нарушават закона и увреждат здравето на клиентите.Тя припомня, че пушенето в заведенията на „Хепи“ е забранено с изрична заповед още през 2012 г., в съответствие с чл. 56 от Закона за Здравето. „Изказвам огромни извинения, ако наистина са констатирани такива нарушения, като Ви гарантирам предприемане на необходимите действия от наша страна с цел проверка на Вашите твърдения и ще предприема действия по засилване на контрола и спазване на законовите ограничения по чл.56 от ЗЗ,“ пише топ-мениджърът на веригата. За евентуално установени нарушения по причина на „човешкия фактор“ при допускането на нарушения от клиенти и служители, веригата е готова да понесе предвидените санкции.

„Не сме изненадани от получения отговор, смятаме че като верига с претенции за водещи позиции на пазара, „Хепи“ действително трябва да осигури бездимно пространство за клиентите си,“ коментира председателят на сдружение „България без дим“ Павел Антонов. „Обърнахме се към тях най-добронамерено, тъй като вярваме, че промяната на пазарните и обществени порядки зависи не само от буквата на закона, но и от желанието и волята на всеки от нас. Сега очакваме „Хепи“ наистина да прекратят нарушенията и да изпълнят това, което са ни написали“ заяви Антонов. От „България без дим“ се обърнаха към доброволците и членовете си из цялата страна с молба да проверяват редовно дали забраната се нарушава в заведенията на „Хепи.“ От инициативата възнамеряват да оповестят резултатите и да предприемат подобни действия и срещу други емблематични заведения, където се допуска тютюнопушене.

Пълен текст на отговора от Изпълнителния директор на „Хепи“ до „България без дим“ можете да видите тук.

 

Споделете в социалната мрежа:

11 коментара Отговорът на „Хепи“: При нас ще се спазва забраната!

 • Grizy2

  „Здравейте, за двама ли? Пушачи или непушачи“ – приветствие в ресторант Хепи, мол Парадайз център във вторник 12.11.2013, в 20:00ч. Същото се повтаря и вчера на 14.11.2013.
  Пуши се на „терасата“, остъклена, с 5 метров вход към останалта част на ресторанта. Т.е. дори без преграда към останалта част от ресторанта, димът си влиза до кухнята.

 • Благодарим за информацията. Щом съберем достатъчно подобни сведения, ще ги споделим с мениджмънта на „Хепи“ за да проверим доколко искрени са намеренията им да се справят с нарушенията и да опазят репутацията си.

 • непушач

  Потвърждавам, понеже ходя често в София в Хепи, мол Парадайз център веднъж се наложи да си тръгнем набързо защото някои си пушеше на „терасата“ – помещение, което не е изолирано от вътрешната част, която се води за непушачи.
  В Хепи Варна лятото бях снимал на съседната маса как се пуши обезпокоявано във вътрешната част.

 • Lea

  В Хепи на ул.Раковаска в София се пуши винаги, въпреки, че помещението не се води зимна градина,всеки си пали…..

 • Теодора Стефанова

  „Щом съберем достатъчно подобни сведения“ – а колко точно сведения са необходими, за да се санкционира въпросното заведение? Не е ли достатъчен един сигнал, за да бъде направена проверка и да се види на място, видното от всички клиенти на заведението?

 • Лидия Тинкова

  В Хепи в мол Paradise Center се пуши на т.нар. „тераса“, която реално представлява напълно затворено остъклено помещение, което обаче е напълно отворено към останалата част от заведението и димът се носи навсякъде.
  Същото е положението и в Хепи на с/у Света Неделя. Там има обособено нещо като парник – зимна градина, който няма никаква вентилация и в което се пуши. Ако човек реши да използва този вход на заведението е принуден да мине през задимената от пушачи „зимна градина“ или там като го водят…

 • Прах в очите…

 • Пламен

  В „Хепи“ гр. Варна също се пуши! Още на входа те посрещат с въпроса „Пушачи или непушачи?“

 • Ренета Димитрова

  Здравейте.
  Много съм ядосана за това безобразие навсякъде в заведенията.
  Аз съм от Русе и масово във заведенията тук не се спазва този закон…естествено няма и контрол.
  Предстои ми да празнувам Нова година в едно от заведенията в града – казва се „Киното“, където преди две седмици бях поканена на рожден ден.
  Съответно в 22 ч. се изнесоха пепелниците по масите и ….. можете да се досетите какво стана.
  Моля Ви предприемете някакви действия,защото въпреки,че съм пушач това никак не ми харесва.Дори и на моята маса да не се пушеше и да бяхме спазили закона,цялото заведение беше в дим и пасивното пушене знаете,че е по-неприятно от самото пушене.

 • М.Г.

  В Хепи на ул. Раковска се пуши. След изпратен имейл до customer service, получих отговор, че Хепи е направил инвестиция в изграждането на зимна градина с модерна вентилационна система, така че да „не нарушава“ забраната за пушене. Аз лично не разбирам как да не се нарушава, след като т.нар. зимна градина е напълно затворено остъклено помещение, а входовете към него от залата за непушачи са напълно отворено. В Хепи в Бургас пък се дими във всички помещения. Изключително съм разочарована и не само спрях да посещавам всяко заведение от веригата им, но и вече не поръчвам за вкъщи.

 • anjela

  когато „Асоциацията на пушачите в България“ предлагаше да се разделят заведенията от „България без дим“ най високомерно отговаряха-НЕ.сега няма какво да ревете че не се спазва забраната и правилно е да не се спазва защото ние сме нормални хора а не полярни мечки да мръзнем навън и да се простудяваме заради вас.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>