Отговорът на “Хепи”: При нас ще се спазва забраната!

От ресторантьорската верига “Хепи” на 08.11.2013 се получи писмо до “България без дим” в отговор на  подаден от нас сигнал,  че в някои заведения на “Хепи” се нарушава забраната за пушене на обществени места. В отговор, изпълнителният директор на веригата Теодора Попова ни благодари за добронамереното обръщение и предоставената информация и потвърждава грижата на “Хепи” за опазване на здравето, живота, безопасността и доброто настроение на клиентите и персонала на веригата. Попова отрича “Хепи” да извършва целенасочени действия, които нарушават закона и увреждат здравето на клиентите.Тя припомня, че пушенето в заведенията на “Хепи” е забранено с изрична заповед още през 2012 г., в съответствие с чл. 56 от Закона за Здравето. “Изказвам огромни извинения, ако наистина са констатирани такива нарушения, като Ви гарантирам предприемане на необходимите действия от наша страна с цел проверка на Вашите твърдения и ще предприема действия по засилване на контрола и спазване на законовите ограничения по чл.56 от ЗЗ,” пише топ-мениджърът на веригата. За евентуално установени нарушения по причина на “човешкия фактор” при допускането на нарушения от клиенти и служители, веригата е готова да понесе предвидените санкции.

“Не сме изненадани от получения отговор, смятаме че като верига с претенции за водещи позиции на пазара, “Хепи” действително трябва да осигури бездимно пространство за клиентите си,” коментира председателят на сдружение “България без дим” Павел Антонов. “Обърнахме се към тях най-добронамерено, тъй като вярваме, че промяната на пазарните и обществени порядки зависи не само от буквата на закона, но и от желанието и волята на всеки от нас. Сега очакваме “Хепи” наистина да прекратят нарушенията и да изпълнят това, което са ни написали” заяви Антонов. От “България без дим” се обърнаха към доброволците и членовете си из цялата страна с молба да проверяват редовно дали забраната се нарушава в заведенията на “Хепи.” От инициативата възнамеряват да оповестят резултатите и да предприемат подобни действия и срещу други емблематични заведения, където се допуска тютюнопушене.

Пълен текст на отговора от Изпълнителния директор на “Хепи” до “България без дим” можете да видите тук.

 

Споделете в социалната мрежа:

Павел Антонов

Журналист и активен гражданин с китара.

11 thoughts to “Отговорът на “Хепи”: При нас ще се спазва забраната!”

 1. “Здравейте, за двама ли? Пушачи или непушачи” – приветствие в ресторант Хепи, мол Парадайз център във вторник 12.11.2013, в 20:00ч. Същото се повтаря и вчера на 14.11.2013.
  Пуши се на “терасата”, остъклена, с 5 метров вход към останалта част на ресторанта. Т.е. дори без преграда към останалта част от ресторанта, димът си влиза до кухнята.

 2. Благодарим за информацията. Щом съберем достатъчно подобни сведения, ще ги споделим с мениджмънта на “Хепи” за да проверим доколко искрени са намеренията им да се справят с нарушенията и да опазят репутацията си.

 3. Потвърждавам, понеже ходя често в София в Хепи, мол Парадайз център веднъж се наложи да си тръгнем набързо защото някои си пушеше на “терасата” – помещение, което не е изолирано от вътрешната част, която се води за непушачи.
  В Хепи Варна лятото бях снимал на съседната маса как се пуши обезпокоявано във вътрешната част.

 4. В Хепи на ул.Раковаска в София се пуши винаги, въпреки, че помещението не се води зимна градина,всеки си пали…..

 5. “Щом съберем достатъчно подобни сведения” – а колко точно сведения са необходими, за да се санкционира въпросното заведение? Не е ли достатъчен един сигнал, за да бъде направена проверка и да се види на място, видното от всички клиенти на заведението?

 6. В Хепи в мол Paradise Center се пуши на т.нар. “тераса”, която реално представлява напълно затворено остъклено помещение, което обаче е напълно отворено към останалата част от заведението и димът се носи навсякъде.
  Същото е положението и в Хепи на с/у Света Неделя. Там има обособено нещо като парник – зимна градина, който няма никаква вентилация и в което се пуши. Ако човек реши да използва този вход на заведението е принуден да мине през задимената от пушачи “зимна градина” или там като го водят…

 7. В “Хепи” гр. Варна също се пуши! Още на входа те посрещат с въпроса “Пушачи или непушачи?”

 8. Здравейте.
  Много съм ядосана за това безобразие навсякъде в заведенията.
  Аз съм от Русе и масово във заведенията тук не се спазва този закон…естествено няма и контрол.
  Предстои ми да празнувам Нова година в едно от заведенията в града – казва се “Киното”, където преди две седмици бях поканена на рожден ден.
  Съответно в 22 ч. се изнесоха пепелниците по масите и ….. можете да се досетите какво стана.
  Моля Ви предприемете някакви действия,защото въпреки,че съм пушач това никак не ми харесва.Дори и на моята маса да не се пушеше и да бяхме спазили закона,цялото заведение беше в дим и пасивното пушене знаете,че е по-неприятно от самото пушене.

 9. В Хепи на ул. Раковска се пуши. След изпратен имейл до customer service, получих отговор, че Хепи е направил инвестиция в изграждането на зимна градина с модерна вентилационна система, така че да “не нарушава” забраната за пушене. Аз лично не разбирам как да не се нарушава, след като т.нар. зимна градина е напълно затворено остъклено помещение, а входовете към него от залата за непушачи са напълно отворено. В Хепи в Бургас пък се дими във всички помещения. Изключително съм разочарована и не само спрях да посещавам всяко заведение от веригата им, но и вече не поръчвам за вкъщи.

 10. когато „Асоциацията на пушачите в България“ предлагаше да се разделят заведенията от „България без дим“ най високомерно отговаряха-НЕ.сега няма какво да ревете че не се спазва забраната и правилно е да не се спазва защото ние сме нормални хора а не полярни мечки да мръзнем навън и да се простудяваме заради вас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.