Спазва ли се забраната?

Според проучване на Института за изследване на обществата и знанията към Българската академия на науките, едва 15% от българите са ставали свидетели на нарушение на забраната за тютюнопушене в закрити обществени места. Други 20% рядко виждат нарушител. Проучването се е провело в периода август-септември 2013 г.

Друго сочат резултати от проучване, проведено за Yonsei University в Южна Корея. 78% от хората, участвали в анкетата, виждат често или винаги нарушения в нощни клубове. 79 на сто пък не са ставали свидетели на проверка. Много респонденти твърдят, че „както повечето закони в страната и забраната за тютюнопушене в закрити обществени места не се спазва”.

„Забрата не се спазва, защото, първо, манталитетът ни е такъв, а и тя не важи за всички – визирам хора с високи постове или от друг етнически произход. Да не говорим за скандала, че и в парламента се нарушава забраната”, припомни студентка по комуникационни науки.

Споделете в социалната мрежа:

6 thoughts to “Спазва ли се забраната?”

  1. не разбрахте ли че няма да се спазва смирете се най после.на ресторантьорите не им пука нито от проверки нито от глоби те спасяват своя бизнес.

  2. @Anjela. Нашата цел е да живеем в правова държава, където конституционните права и законите се уважават, спазват и прилагат. И не, нито тютюнопушенето, нито нито бизнесът на когото и да било, има по-висока стойност от живота и правата на хората в съвременните развити човешки общества – Върховният административен съд се произнесе по този въпрос вече.

  3. така ли?! само че французите които са умна нация казват друго : “когато една държава издава глупави закони то нейния народ не е длъжен да ги спазва”.

  4. я стига с този Върховен съд вече и тийнеджърите знаят колко е корумпирана съдебната система и как се купуват съдии.срещу прилично заплащане всеки може да се снабди с каквото поиска съдебно решение.даже и в Е.С. ни знаят що за съдилища имаме.

  5. Нищо не са спазва не пълен ташак е всичко. Сега съм в една дискотека и всички си пушат и пепелници има
    Преди време подадох сигнал и ги провериха и нищо не откриха. Предупредили са ги явно.Няма смисъл от сигнали и глупости 🙂

  6. в моя град вече на вратите на доста заведения се появи следния надпис :”внимание заведението е за пушачи забранено влизането лица под 18 години” и съответен стикер че там се пуши. значи при добро желание можело пушачите да не мръзнат по тротуарите а да си имат заведения където да си прекарват свободното време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.