Забраната за тютюнопушене: студентите говорят 5

Спазва ли се забраната за тютюнопушене в закрити обществени места в България? С този въпрос се обърнахме към няколко студенти, които имат желание да споделят мнението си по тази тема. Първо интервюирахме Никола, студент по бизнес икономика в Берлин, и Ц. Д., студентка по урбанизъм в София. Сега се обръщаме към A. Р., която следва комуникационни науки.

Какво мислите за забраната за тютюнопушене в закрити обществени места?

Като непушач смятам, че забраната за пушене е необходима, но както повечето забрани в България, тя не се спазва. Аз лично я подкрепям, защото това е изключително вреден и опасен за здравето навик – както на пушачите, така и за непушачите. Не мога да кажа със сигурност дали ще намали броя на пушачите, защото не познавам хора, които да са отказали цигарите заради забраната, но със сигурност ги ограничава и по този начин се намалява количеството на изпушените цигари. Не смятам, че забраната е 100% успешна, защото въпреки закона все още има публични места, на които се пуши.

Спазва ли се забраната в България?

Пушенето в закрити обществени места е често срещано явление, с което собствениците имат за цел да запазят, както и да привлекат клиенти, като не ги лишават от любимото им удоволствие. Схемата е следната: привлекателни сервитъорки оставят чаши, пълни с вода, в които може да се тръскат и гасят цигарите. В случай на проверка тези чаши биват събрани и така се прикрива нарушението на закона.

Виждали ли сте проверки в заведенията?

Не съм виждала инспекции. От познати съм чувала как час преди инспекцията се предупреждават собствениците, за да могат да прикрият нарушенията – ако има такива все пак.

Какво мислите за глобите?

Според мен, разметър на глобата е сравнително нормален – все пак говорим за нарушаване на закон. Тъй като сме в България, лично се съмнявам колко човека биха приели, че подлежат на санкция и биха платили без да създадат разправия или скандал.

Според Вас, защо не се спазва забраната за тютюнопушене в закрити обществени места?

Забраната не се спазва, защото, първо, манталитетът ни е такъв, а и тя не важи за всички – визирам хора с високи постове и съмнително минало или хора от друг етнически произход. Да не говорим за скандала, че се пуши и в парламента. Хората трябва да си дадат сметка, че това е вредно и опасно и не забраната, а собствената им съвест да им пречи да го правят.

Споделете в социалната мрежа:

2 thoughts to “Забраната за тютюнопушене: студентите говорят 5”

  1. що за държава е тази в която властта не спазва собствените си закони.що се касае до забраната тя е наложена с една единствена цел една част от обществото да се гаври и да злорадства над друга. (в случая тези които пушат).въпроса можеше да се реши по много лесен начин с разделяне на заведенията ама не на накой му беше необходимо да всява конфликти и омраза сред обществото.

  2. в Русия разрешават преобразуването на ресторанти и кафенета в клубове на пушача. законопроекта е изработен от Сергей Калашников председател на комисията по здравеопазване и одобрен от Държавната дума.Русия бързо изтрезня от еуфорията на забраните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.