Не насърчавайте тютюнопушенето, осигурете ресурс за борба с него, господа!

Открито писмо

 

Г-Н ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ

МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ

 

Г-Н ВАНьО ТАНОВ

ДИРЕКТОР, АГЕНЦИЯ „МИТНИЦИ“

 

КОПИЕ

Г-Н ПЕТЪР МОСКОВ

МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

 

Като гражданска инициатива, създадена с цел да насърчава спазването и прилагането на законите  в областта на ограничаването на тютюнопушенето и по принцип, сдружение „България без дим“ симпатизира на всеки опит за преодоляване на сенчестата индустрия и беззаконието в страната. Но ние сме шокирани от визията и скритите послания на медийна кампания, с участието на Министерство на финансите и Агенция „Митници”, която се разгърна в страната и по  медиите през последните дни. Под формалния предлог за намаляване на контрабандата, образите, внушенията и самата същност на тази кампания легитимират тютюнопушенето като нормална социално приемлива практика в българското общество. Изображения на бебешки колички, майки и бебета, както и всяка асоциация на бременност, деца и родителство с цигари и пушене е абсолютно недопустима, независимо дали на плаката пише нещо за приходи в бюджета за детски градини или за ползите от разходките на чист въздух. Позитивният образ на майчинството в кампания за купуване на цигари – макар и с платен акциз, за каквото всъщност става въпрос, е в крещящо противоречие с националното и европейско законодателство, и европейските хуманни ценности на обществото ни /вижте Приложение 1/.

Чрез тази кампания българската държава за пореден път мобилизира ресурс в подкрепа на интересите и печалбите на тютюневата индустрия. Показателно за това е участието в реализацията на кампанията на Национална асоциация на тютюнопроизводителите 2010, Асоциация на производителите на ориенталски тютюни  и дори търговското дружество „Булгартабак Холдинг” АД. Това са представителите на тютюневата индустрия, чиито комерсиални интереси обслужва кампанията.

В същото време вече години наред същата държава ефективно дезертира от задълженията си да подкрепя финансово борбата с тютюнопушенето.  Единствената национална телефонна линия за отказване на тютюнопушенето на практика не предоставя съвет и консултация, а за поддръжката и е предвиден неадекватно нисък бюджет. За национална информационна кампания за вредите и опасностите от тютюнопушенето, развиване на образователни и профилактични програми за ученици и млади хора, работа с ключови групи като медицинските работници, майките и бременните жени, учителите и др. – не може да става и дума. Причината – липса на бюджетни средства.

Независимо от няколкократните смени на кабинети през последните години, МФ остава непоклатимо в отказа си да изпълни императивното задължение да отделя един процент  от средствата, постъпили в републиканския бюджет от акциз върху тютюневите изделия и спиртните напитки, като тези средства се използват за финансиране на националните програми за ограничаване на тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол и недопускане употребата на наркотични вещества. Позицията на МФ, според която дължимият процент представлявал част от предоставения годишен бюджет на Министерство на здравеопазването /МЗ/ не е нищо друго освен измиване на ръцете. Защото на всички в държавата е ясно, че при хроничния недостиг на средства в системата на здравеопазването, МЗ няма как да отдели нито стотинка за борба с тютюнопушенето от годишния си бюджет.

На този фон предприетото в момента мащабно усилие от МФ и Агенция „Митници“, което  независимо от декларираните си цели индиректно промотира тютюнопушенето и останалите вредоносни зависимости в обществото, изглежда цинично и клиентелистко. Кампанията поставя отново на дневен ред въпроса КОЙ. Кой печели от тази кампания, чрез която държавата индиректно рекламира тютюнопушенето за сметка на законите и базовия човешки морал? Отговорът също не е нов: за пореден път държавните институции демонстрират впечатляваща активност, в резултат от която растат печалбите на собствениците на тютюневата индустрия. А сред тях личат емблематични имена, довели с присъствието си в политиката до дълбока криза на общественото доверие към управлението, като предполагаемият собственик на „Булгартабак“ Делян Пеевски и тютюневият търговец и бивш народен представител в официално потвърден конфликт на интереси Емил Димитров.

Припомняме Ви, господа, че поради липса на ресурси, щатът на регионалните здравни инспекции е напълно неадекватен за ефективно прилагане на въведената през 2012 г. пълна забрана за тютюнопушене на обществени места – единствената правилна и решителна стъпка на държавата в интерес на обществото и срещу тютюнопушенето и интересите на тютюневата индустрия през последните години.

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

Индиректната реклама на тютюнопушенето чрез кампанията „Не купувай контрабанда, вредно е за всички!“ е несъвместима с ангажиментите на България към собствените й граждани, закони, и европейски ангажименти на страна-членка на ЕС, и трябва да бъде преустановена. Гражданска инициатива „България без дим“ и организациите от широката обществена коалиция „За живот без тютюнев дим“ настояваме:

  • МФ незабавно да осигури финансиране за национални кампании против тютюнопушенето, като здравен и социален бич на обществото и да гарантира отделянето на дължимия процент от акциза в отделен фонд за тези цели през последващите финансови години;
  • за незабавно възстановяване на дейността на междуведомствената работна група за борба с тютюнопушенето към МС и държим в работата й на равна нога да бъдат включени представители на обществени и образователни организации, ангажирани с борбата срещу тютюнопушенето, сред които и „България без дим“; и
  • ангажиране на пълния ресурс на правителството за спешни промени в нормативната рамка и функционирането на държавните органи, с цел осигуряване на ефективно прилагане на действащото законодателство за ограничаване на тютюнопушенето и тютюневата индустрия.

Във връзка с горното Ви каним на спешна среща за координиране на тези действия и подкрепата, която можем да осигурим за тях от страна на гражданите и гражданските, професионални и пациентски организации, ангажирани с борба срещу тютюнопушенето и тютюневата зависимост на обществото ни.

 

С УВАЖЕНИЕ,

 

 

Д-Р ГЕРГАНА ГЕШАНОВА         Д.Ф.Н. ПАВЕЛ АНТОНОВ

 

Председател на УС,                           Председател на УС,

Коалиция „За живот                          Сдружение

без тютюнев дим“                            „България без дим“

 

 

София, 22.01.2015 г.


ПРИЛОЖЕНИЕ 1

Изображения, използвани по време на кампанията „Не купувай контрабанда, вредно е за всички!“ които индиректно промотират тютюнопушенето като приемлива и безвредна практика сред уязвими групи на обществото като майки, деца, възрастни хора и др.

 

Споделете в социалната мрежа:

Павел Антонов

Журналист и активен гражданин с китара.

6 thoughts to “Не насърчавайте тютюнопушенето, осигурете ресурс за борба с него, господа!”

  1. даже не си правете илюзии че необходимите средства ще дойдат от акциза който пушачите плащат за всяка кутия цигари.тези пари са за съвсем други цели от тях се заделя за пенсиите на нашите баби и за здравеопазването.само да сте посмели да вземете част от тези пари да знаете че няма да ви позволим.това е само наша на пушачите заслуга към обществото

  2. @Ването, в заблуждение сте. Разпределението на акцизите, както и всички останали данъци и такси, е предмет на държавна политика, а не решение на тези които ги плащат – за добро или за зло.

  3. аз съм данъкоплатец плащам и акцизи и като гражданин на тази държава имам право да зная къде отиват моите пари дали по предназначение или в някакви организацийки които са се заели да водят война с пушачите.защото ние сме преди всичко хора и граждани на България а след това пушачи.

  4. вече трета година чакаме д-р Ангелова да дойде за експеримента с гараж с кола и гараж със 5 пушачи и един доброволец който ще бъда аз.приготвили сме и кола и гаражи чакаме само нея за да проведем експеримента въпреки че крайния резултат е ясен.

  5. в Русия разрешават преобразуването на ресторанти и кафенета в клубове на пушача. законопроекта е изработен от Сергей Калашников председател на комисията по здравеопазване и одобрен от Държавната дума.Русия бързо изтрезня от еуфорията на забраните.

  6. архивите говорят: много добре помня думите на вожда на бездимните Гергана Гешанова :”законът трябва да създаде за пушачите нетърпими условия да ги постави натясно да разберат че са нежелани за обществото и по този начин да ги принуди да се откажат от пушенето” изявление направено от ефира на БНТ от преди 2 години. изказ чисто диктаторски в стил фюрера. а сега ми отговорете след такава злоба и ненавист към пушачите кой от тях ще се отнесе положително към забраната. ако се намери такъв или е масохист или не се уважава като личност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.