Отворено писмо до Радан Кънев по повод твърдение за негово нарушение на забраната за пушене на закрито

От “България без дим” изпратихме това писмо на 7 април 2015, международния ден на здравеопазването, до емейл-адреса на г-н Кънев в парламента както и до адреса на партия ДСБ. Не получихме отговор повече от 24 часа. Публикуваме писмото като отворено за да достигне все пак до г-н Кънев и да получим отговор или реакция.

Дo: г-н Радан Кънев

Народен представител в 43-тото Народно събрание на Република България,
Съпредседател на парламентарна група “Реформаторски блок”,
Председател на националното ръководство на партия “Демократи за Силна България”

Уважаеми г-н Кънев,

На 2-ри април 2015 г. в медия беше публикувана снимка, твърдяща да показва как пушите цигара на закрито в ресторант ДиВайн в гр. Добрич. Усъмнихме се в публикацията заради източника – конкретната медия (агенция “ПИК”). Но проверихме и потвърдихме – чрез наши, собствени източници – че сте били в този ресторант в Добрич наскоро.

Затова ви питаме дали е вярно констатираното на снимката – дали сте пушили на закрито в този ресторант?

Ако това е така, то като от народен представител и една от малкото публични личности, призоваващи за морал в обществените дела и строго спазване на законите, очакваме от вас да поемете публично отговорност за това ваше нарушение на закона.

Предлагаме да направите това като се обърнете към РЗИ Добрич с обявяване на нарушението си и с искане да бъде приложен законът какъвто е за такова нарушение.

Нещо повече – очакваме както от Вас, така и особено от здравния министър г-н Москов – който е представител на вашата формация, Реформаторски блок, в правителството – да активизирате отговарящите в държавната администрация звена за много по-голям контрол, наказания и строго спазване на забраната за пушене на закрито.

Многократно сме изтъквали кои са най-основните проблеми, припомняме ги отново:

– пропуски в нормативните текстове, позволяващи на констатирани надлежно нарушения да падат твърде лесно и нелогично в съда;

– липсата на конкретна и незаобиколима дефиниция за “закрито място”, която се използва за грубо и показно нарушаване на забраната, особено сега, през пролетта.

Сигурни сме нямаме различния по позицията, че само стриктно прилагане на закона към всички без изключение, включително и особено към вас – на които сме делегирали да ни представляват в управлението – можем да се надяваме да създадем една България на честни, силни и щастливи хора.

С уважение,

Гражданска инициатива “България без дим”, www.bezdim.org

07 април 2015 г.

Споделете в социалната мрежа:

8 thoughts to “Отворено писмо до Радан Кънев по повод твърдение за негово нарушение на забраната за пушене на закрито”

 1. Изведнъж в салона се появява мъж с пистолет в ръка и казва:
  -Дами и господа!Превзех кръчмата.Можете да пушите!

  дано това един ден да стане и в България.

 2. Най-смешното е, че седмица преди тази случка писах на г-н Радан Кънев да предприеме някакви мерки за спазване на забраната за тютюнопушене. Сега разбирам защо.

 3. този материал слага точка на спора вреда от пушенето. оказва се всичко е една добре организирана користна лъжа

  Американски съд е установил, че статистиката за вредата от тютюнопушенето е била поръчвана от фармацевтичните компании. На международния „цигарен фронт“ възникна събитие, което издърпа килимчето изпод краката на всички онези, които се борят яростно с тютюнопушенето.

  Тези хора бяха лишени от най-скъпото – статистиката за вредата от тютюнопушенето (особено пасивното). Това рано или късно щеше да се случи така или иначе, но навярно не толкова драстично!

  Кой е плащал и защо?

  Столичният съд на окръг на Колумбия, САЩ, постанови да се премахнат от списъка на продуктите, разпространявани от Food & Drug Administration (ведомство, занимаващо се и с тютюн), няколко доклада на американското министерство на здравеопазването за вредите от пушенето за пушачите и околните, както и да бъдат изключи от състава на съветниците на FDA трима експерти, участвали в изготвянето на тези документи.

  Защо? Защото тези експерти, както е установил съдът, са били на издръжка на фармацевтичните компании Glaxo и Pfizer, които получават директна парична облага от факта, че хората се отказват от пушенето: например, като произвеждат препарати, помагащи да се откажат.

  Тези компании са активни поборници на средства за борбата с тютюнопушенето в световен мащаб чрез фондации и други канали, като важно е да се отбележи, че продажбата на препарати, особено без рецепта, е многомилиарден бизнес, в пъти повече от цигарения.

  И какви са тези доклади?

  Един от тях, от 1998 г., е за никотиновата зависимост. Някога чували ли сте, че никотинът създава по-силна зависимост на хероина (въпреки че очевидните факти говорят за друго), както и че всички пушачи са наркомани? Е, няма повече такъв доклад.

  Сега – кои са тези трима експерти. Поименно и на английски: Jonathan Samet, Neal Benowitz и Jack Henningfield. Тези и още няколко други герои, оказва се, около 30 години са получавали грантове, премии и други пари от двете корпорации, непосредствено и материално заинтересовани от ограничаването на тютюнопушенето, от това хората да вярват, например, във вредата от пасивното пушене, да досаждат и принуждават пушачите да “потърсят медицинска помощ, за да се откажат от пушенето”.

  И ето че се появява съдията Ричард Леон … Какво означава неговото решение: то е доказателство за това, че кампанията срещу тютюнопушенето (в своята американска версия) е започнала и е била финансирана с изцяло користни цели от американското медицинско лоби. Което в крайна сметка не е никаква тайна – достатъчно е да се разгледа списъкът на тези, които финансират кампанията срещу тютюнопушенето, при това по целия свят.

  Откъде са цифрите?

  Решението на съда означава преди всичко и това, че много от сведенията за вредата от пушенето са боклук и с тях не може да се борави.

  Не че и това е откритие. Пак в САЩ, както и в други страни, има много статии и книги, написани за това с какви методи са получени стряскащите цифри за въздействието на цигарения дим върху околните непушачи.

  Измислен е дори термин – “наука за боклуци”. Тя се разглежда, например, в творбите на класика в жанра, американският статистик Майкъл Макфаден (най-новата му книга на немски, с позоваване на бореца срещу тютюнопушенето Хитлер, се казва Tobacconacht.

  Майкъл е уникален човек, той още преди решението на съдия Леон, е проучил почти всички първоизточници, прочел е и най-дребния шрифт, и разбрал, че изходните доклади на тази тема са само шест. Ето какви са неговите открития…

  Така например, добре познатата история за това как “в САЩ”, веднага след забраната за пушене, в много проценти е намалена смъртността от инфаркти. По-късно се оказва, че е взета статистика, публикувана след забраната, но направена преди това. Но цифрите се разхождат из информационното пространство.

  Има такава история и за появата на рак на белия дроб. Тя е съставена в Калифорния преди забраната, а не след това.

  Или идеята, че пасивното пушене може да предизвика пародонтоза. Оказва се, че са правени експерименти не с хората, а с плъхове. За целта плъховете са поставяни в малки кутии, където са вкарвали дим. Според изчисленията на Майкъл, това е, примерно, като дим от около десет хиляди цигари в телефонна кабина (ако там стои един човек).

  Плъховете са оцелели, но на венците им се образувало нещо странно: стискали зъбите си?

  Толкова за науката.

  Има подобни проблеми и за активното пушене, т.е. вредата за тези, които пушат. Като пример е цифрата за 400 000 смъртни случая годишно от пушене (отново само в САЩ).

  Оказа се, че половината от включените “жертви” са били на повече от 72 години, а 20% – на повече от 80. Починали са от болести, за които се “смята, че са свързани” с пушенето. Въобще, дойде време за разглеждане на първоизточниците.

  Сега възниква въпросът, какво следва. Бюджетът на антицигарените организации в САЩ е (според Майкъл) до 900 милиона долара на година, за тези пари се прави мощна кампания за разпространие по целия свят на подобни данни.

  Към тази хранилка са привлечени хиляди хора. Задействана е Световната здравна организация, правителства, направени са редица изявления на най-високо ниво, приети са закони за забрана на тютюнопушенето – и всичко въз основа на тези доклади.

  Очевидно американското медицинско лоби е било убедено, че номерът ще мине, че никой няма да проверява статистиката. Е, дойде време да се провери.

  Източник: nbox.bg

 4. не ме мислете за толкова наивна даже не съм и мислила че ще публикувате такъв материал той е за вас.затова пък сме го публикували на много места в интернет. да се чете и да се знае как заблуждават обикновенните хора.вашата организация създава само раздори и ненавист в обществото ни само за да си плучите паричките от гранта.вие направихте така че пушачите да бъдат наричани какво ли не-убийци, наркомани и това е най меко казано.погледнете си форумите и вижте как ни се заканват вашите съмишленици да ни пращат зад телени мрежи да сме плащали три пъти по високи здравни вноски.други ни заплашват с разстрелване намеври св и такъв Брайвик от Казанлък който щял да разстрелва пушачите по улиците .заради вашите неистови крясъци сблъсъците между пушачи и непушачи от интернет се пренесоха в реалния живот.близки преиятели вече дори не се срещат защото едни са пушачи а други не. да оставим това че се нанасят побоища на пушачи ами стигна се и до използването на оръжия от тераса бяха обстрелвани група пушачи затова че са пушели на отсрещния тротуар.имаше и двама ранени пушачи.във всяка нормална държава за такава дейност се търси наказателна отговорнист за разпалване на конфликти сред обществото.дано вашите доброволци не попаднат на мене защото ще им се види тясна улицата излизам въоръжена дори когато извеждам кучето си.

 5. @anjela:

  нещо сте се объркали – като много други хора

  1) никого не заблуждаваме, нито нарочно сме всявали раздор и ненавист – искрено мислим така; ако вие имате доказателства за друго – моля, напишете ги тук (доказателство/факт означава нещо ИЗВЪН вашата глава, което съществува НЕЗАВИСИМО от това какво си мислите вие)

  2) “парички” отдавна не получаваме; дори когато получавахме – те са публично обявени като източник и сума; всеки може да провери какви са организациите, даващит тези грантове и дали те имат някакви МАТЕРИАЛНИ или други ЗАДКУЛИСНИ интереси в подобно финансиране;

  и няма нищо лошо една публична органзиация в обществена полза – при това в полза на здравето , ФУНДАМЕНТАЛНА човешка ценност – да се финансира от грантове на други публични и прозрачни организации – вие как смятате че трябва да съществуват и работят организациите в обществена полза по света – БЕЗ финансиране?!?!? как смятате че ще могат да се противопоставят на бизнес-ИНТЕРЕСИ в обществена ВРЕДА, като цигарените компании????

  3) отговорността за действията на хората е винаги ЛИЧНА, а не “колективна”. Ако някой ви е казвал че пушачите трябвало да бъдат зад “телени мрежи”, или е заплашвал дори най-малко здравето или живота на един пушач – не ни го приписвайте на нас. За нас подобно мнение е АБСОЛЮТНО недопустимо – и трябва да бъде законово преследвано – точно колкото и според вас.

  Същото важи и за близките приятели – решението да НЕ се срещат заради пушенето е КОНКРЕТНО и ЛИЧНО. Аз, например. ПРОДЪЛЖАВАМ да се срещам с мои приятели-пушачи – просто го правя само на открито, когато искат да пушат. И ги помолвам да отидат настрана да си изпушат цигарата (както правят всички пушачи в ресторантите на ОТКРИТО във Франция, например, без връзка дали е заради приятели или околните).

  4) Разбира се, че трябва пушачите да плащат по-големи здравни застраховки (колкто по-голени е въпрос на изчисления на базата на статистика). В крайна сметка така е в НАВСЯКЪДЕ по развитите държави (към чйто стандарт иначе постоянно показваме , че се стремим), така е и елементарната логика и факти: огромен брой заболявания са предизивикани или подпомагани от пушенето.

  5) и абсолютно нв ви прави чест ВИЕ да заплашвате – ПРИ положение, че точно от това се възмущавате ; имайте предвид, подлежите на СЪЩАТА отговорност като тези, срещу които пишете;

  навежда на мисълта, е случая със стрелба на непушачи срещу пушачи е измислен (дойладвахте ли го в МВР? в кой град? от коя дата?)

  6) изпратения до вас емейл се върна с “несъществуващ емейл адрес” – показателно е , че ви е страх дори да изразите мнението си

 6. Гаджоков вие за ламерка ли ме мислите да си оставям е майла навсякъде в мрежата после да си създам куп неприятности този урок много отдавна съм го научила след като веднъж ми разбиха пощата.за мене интернет е поле за дейност а не за губене на време.нещо повече моят компютър за мрежата е невидим ползвам Ghostery’s .

 7. ПП.моля не ме обвинявайте че някого заплашвам закона ми дава право да защитавам себе си и своето имущество от заплахи и опити за посегателство върху моята личност. уверявам ви че ако някой се опита да ми посегне ще го приложа.не навлизайте в материя която не ви е позната.

 8. Всички сме свикнали да мислим, че цигареният дим води до онкологични заболявания.

  Данните на базата на резултати от тестове и изследвания, проведени от австралийски медици обаче, въобще не се вписват в тази теория. Същността на изследванията се свеждала до това, че тютюневите листа или казано по-точно – тютюнопушенето, предотвратяват развитието на злокачествени тумори. Такъв е неочакваният обрат, коментират изследователите!
  Експериментите са провеждани в Австралия, в лабораториите на института Ла Троб. Учените открили, че освен никотин и канцерогени, в тютюна се съдържа и молекулата NaD1, която има свойството да ограничава ръста на тумора, а в някои случи води и до регрес на заболяването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.