Анти-пушене новини за четвъртото тримесечие на 2023 г

Френският министър на здравеопазването Орелиен Русо /на снимката/ заяви, че скоро във Франция ще бъде забранено пушенето по плажовете, обществените паркове, горите и някои други обществени места, включително в близост до училища. Русо обяви и постепенно повишаване на цените на цигарите, като заяви, че през 2025 г. кутията ще струва 12 евро, а през 2027 г. – 13 евро.

Франция също иска да забрани електронните цигари за еднократна употреба.

Съседна Белгия също ще въведе мерки срещу тютюнопушенето. Белгия ще въведе следните мерки:

1.) Забрана за показване на тютюневи изделия: Забраната за показване ще бъде в сила от 1 януари 2025 г.

2.) Забрана на продажбата на тютюневи изделия: Временни търговски обекти – като фестивали – вече няма да имат право да продават тютюневи изделия от 1 януари 2025 г. Забраната за продажба на тютюневи изделия в супермаркети над 400 m² ще влезе в сила от 1 юли 2025 г.

3.) Повече места, където пушенето е забранено, особено където има деца и младежи

4.) Разширяване на забраната за пушене в превозни средства

5.) Допълнително облагане на тютюна

6.) Разширяване на законодателството за да обхване всички тютюневи и подобни изделия – Някои от правилата, които се прилагат за традиционните цигари, все още не се прилагат за други тютюневи изделия.

Австралия ще забрани вноса на електронни цигари за еднократна употреба през януари 2024 г. и всички нетерапевтични вейпове, включително устройства за многократно пълнене, през март 2024 г.

България забрани бездимните ароматизирани цигари. От 1 януари 2024 г. окончателно влиза в сила забраната за продажба на бездимни ароматни цигари. В това число влизат нагреваеми тютюневи изделия с характерни вкусово-ароматни качества или съдържащи овкусители, в която и да е от съставните им части, като филтри, хартия, опаковки, капсули или други технически елементи, даващи възможност за промяна на техния мирис или вкус, или на интензитета на техния дим. Забраната е обвързана с по-строги правила на Европейския съюз, с които България трябва да се съобрази.

Продажбата на цигари в Пакистан намаля рязко след като правителството увеличи цената на раковите пръчки.

За съжаление, имаше и лоши новини. Новото правителство в Нова Зеландия се отметна от първия в света закон за забрана на тютюнопушене за бъдещи поколения. Миналата година страната прие безпрецедентни законови промени за плавно повишаване на възрастта, до която тютюнопушенето е забранено. Целта беше родените след януари 2009 г. никога да не достигнат момент, в който да могат законно да си купят цигари. Революционният план предвиждаше и други мерки – драстично намаляване на законовите концентрации на никотин в тютюневите продукт, ограничаване на местата за продажба от 6000 сега на едва 600 за цялата страна.

Споделете в социалната мрежа:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.