До кандидатите за европейски и български депутати: да защитим децата от тютюневата агресия!

Открито писмо до кандидати за депутати в Народното събрание на България и за евродепутати представи пред медии и съратници Коалицията за живот без тютюнев дим, по повод на 31 май 2024 – Световен ден без тютюнопушене на СЗО. Коалицията , в която членува и “България без дим”,  проведе среща между журналисти, институции и граждани в Пресклуб на БТА. Събитието проведохме с подкрепата на Министерство на здравеопазването и офиса на Световната здравна организация в България, организира среща с журналисти, представители на държавни институции и граждански организации.

Всички кандидати за предстоящите на 9.06.2024 г. европейски и национални парламентарни избори, са добре дошли да изразят подкрепа и визия за решаване на поставения въпрос.  Неслучайно тази година СЗО избра темата на Световния ден без тютюнопушене – “Да предпазим децата от вмешателството на тютюневата индустрия”.

Г-жа Нела Вампорова, от екипа на СЗО за България, сподели данни от наскоро публикувания доклад на СЗО “Hooking the next generation”, в който се разкриват “тактиките на тютюневата и никотиновата индустрия за пристрастяване на младите хора за цял живот”. В световен мащаб приблизително 37 милиона деца на възраст 13-15 години употребяват тютюн, а в много страни процентът на употреба на електронни цигари сред подрастващите надвишава този при възрастните. В Европейския регион на СЗО 20% от анкетираните 15-годишни деца съобщават, че са използвали електронни цигари през последните 30 дни. За България данните показват стряскащите повече от 30%!

“България дължи на децата системно здравно образование, но това не трябва да бъдат най-скучните часове, а те трябва да бъдат интерактивни, провеждани от обучени учители. В НЦОЗА вече 6 пъти участваме в международно изследване на деца на 13-15 години (GYTS), като всеки път делиме първо-второ място по разпространение на тютюнопушенето” – съобщи г-жа Анина Чилева от Националния център по обществено здраве и анализи. Резултатите от последното проучване в най-скоро време ще бъдат публикувани на интернет страницата на центъра.

От името на Министерството на образованието и науката, г-жа Татяна Предова, сподели за тенденциите в увеличаване на продажбите на тютюневи и никотинови изделия в интернет пространството. “МОН създаде програма “Без агресия за сигурна образователна среда”, поради необходимостта от информиране и критично мислене от страна на ученици и родители.” Предова представи основните резултати за България от Изследването на социално-емоционалните умения, проведено от ОИСР през 2023 г. “40% от подрастващите – в това изследване, споделят, че са пушили и пили поне веднъж в живота си. Нужно е междусекторно сътрудничество за преодоляване на тези проблеми”.

Елена Атанасова от УНИЦЕФ посочи необходимостта от промяна в нагласите при децата с въвеждане на здравно образование. “В дискусиите е важно да се включват децата и подрастващите” – наблегна Атанасова.

Сандрина Янева, 18 годишна абитуриентка, сътрудник на асоциация “Родители” сподели, че наскоро 12-13 годишни деца са се обърнали към нея, за да им купи цигари. “Дали всеки по-голям ще им откаже, както им отказах аз? Необходимо е да се информираме, но това трябва да стане по привлекателен за децата начин. Важен е личният пример на учителите и родителите. Всеки трябва да поеме своята отговорност. Нека младите хора да бъдат тези, които представят вредата пред своите по-малки съученици и връстници.”

Председателят на Софийския ученически съвет Леонардо Ленци, от 12 клас, заяви, че “средата в училище е твърде скучна, поради което децата търсят улицата за свой пример. Необходимо е тя да стане забавна, интересна и да позволява личностно развитие – децата сами да създават събития. Тогава ще бъде и по-въздействащо.”

За интересна онлайн анкета, която се провежда в момента в Пловдивски медицински университет, с подкрепата на фондация “Грижа за здравето”, съобщи нейният председател д-р Пламена Стоименова. “При 19-25 годишните – 34% пушат традиционни цигари, 23% – нагреваеми тютюневи изделия и 23% вейпове. При 16-18 годишните – 21% пушат традиционни цигари, 20” нагреваеми и 30% употребяват вейпове. При 13-15 годишните  – 10% пушат традиционни цигари, 10% – нагреваеми и 22% – вейпове. Интересно е, че при 6-9 годишните 2% пушат традиционни цигари и 3%  – вейпове. При 77% от тях поне единият родител пуши”, сподели Стоименова 

Беше представена и раздадена на присъстващите книгата “Нагреваеми тютюневи заблуждения” – изследване на екип на фондация БлуЛинк, с подкрепата на Коалиция за живот без тютюнев дим. “Това изследване разкрива манипулациите на тютюневата индустрия, които имат една единствена цел – запазване печалбите за индустрията, независимо на каква цена и по какъв начин” – заяви Павел Антонов, председател на сдружение “България без дим” и управляващ редактор на фондация “БлуЛинк” – един от главните автори на изследването.  

Въпреки значителния напредък в намаляване употребата на тютюн, появата на електронни цигари, нагреваеми тютюневи изделия и други нови тютюневи, никотинови и безникотинови продукти представляват сериозна заплаха за децата и младежите. Проучванията показват, че употребата на електронни цигари увеличава употребата на конвенционални цигари, особено сред младежите непушачи, с почти три пъти.

Един от въпросите на присъстващите журналисти беше: “Защо въпреки всички мерки, които се вземат, тютюнопушенето в България не намалява?” Отговор на този въпрос даде д-р Маша Гавраилова, експерт от Коалиция за живот без тютюнев дим и сдружение “България без дим”. “Не се вижда напредък в ограничаването на тютюнопушенето, защото мерките, които се вземат са половинчати. Акцизът се увеличава много слабо и не може да доведе до очакваното понижаване на потреблението. Рекламата и промоцията на тютюневи изделия и спонсорството от страна на тютюневата индустрия не са напълно ограничени. Продължава да се продават тютюневи и никотинови изделия на лица под 18 години. Контролът по спазване на забраната за пушене на закрити обществени места е неефективен. Не се подпомагат достатъчно пушачите в отказването им от вредната зависимост. Няма политическа воля в правителството и Народното събрание за промени в законодателството.”

Споделете в социалната мрежа:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.