10 години борба за България без дим

Гражданското движение против тютютнопушенето в България посреща десетгодишен юбилей с критична равносметка на постигнатото и актуалните предизвикателства.

Сдружение “България без дим” и Коалицията за живот без тютюнев дим отбелязват десетата годишнина от събитията, белязали началото на активните граждански действия в подкрепа на политиките за ограничаване на тютюнопушенето на България след встъпването й в Европейския съюз. През идните седмици двете организации ще посветят различни публикации и събития на юбилея, а активни поддръжници на каузата ще попълнят специален юбилеен лексикон, който ще се публикува на юбилейната страница https://bezdim.org/10godini/.

Първото публично действие на инициативата “България без дим” беше проведен пред парламента флашмоб на 19.02.2010 г. под надслов “Дим за депутатите”. Събитието бе спонтанен отговор на шепа активни граждани срещу заявеното ден по-рано намерение на депутати от тогавашното мнозинство  да отменят приетата от 40-тото Народно събрание, но невлязла в сила забрана за тютюнопушене на обществени места

Движението бързо набра широка подкрепа през пролетта на 2010 година, като за седмици проведе креативни демонстрации с впечатляваща масовост и инициира обществената Коалиция за живот без тютюнев дим. Коалицията и сдружение “България без дим” бяха регистрирани като сдружения в обществена полза през 2012 г.

Забраната за тютюнопушене на обществени места

Първоначално инициативата за България без дим си постави за цел защита на пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места, стриктно прилагане на законите от държавата, и спазването им от гражданите. Упорството на тютюневите лобисти, които отмениха забраната през май 2010 г. допълнително мобилизира защитниците й. Със собствени средства те проведоха мощна кампания, която през първата си година привлече вниманието и подкрепата на стотици хиляди граждани, медии, български и международни организации.

В партньорство с Министерството на здравеопазването и Международния съюз против туберкулозата и белодробните заболявания, Коалицията за живот без тютюнев дим постигна възстановяване на пълната забрана за тютюнопушене на закрито от 01.06.2012 г.  Победата бе отбелязана с концерт за децата под открито небе, а по-късно – и в зала “България”. С помощта на BlueLink.net бе активирана платформа за събиране на сигнали за нарушения от цялата страна на адрес http://bezfim.org/signali. Чрез нея членове и симпатизанти на “България без дим” ентусиазирано се включиха в прилагането и спазването на забраната и доброволно участваха в съвместни проверки с екипите на регионалните здравни инспекции и полицията. 

На три пъти през периода 2012 – 2014 г. граждански постове пред Народното събрание и партийни централи в студ и пек браниха забраната от законодателни посегателства. По сигнал от “България без дим” бе осъден за конфликт на интереси водещ лобист за отмяната й, станал известен като “Емо Фаса”. Чрез прецизна научна информация от БАН и Института за оценки и анализи в туризма се доказа, че забраната е полезна икономически и се ползва с растящо одобрение на мнозинството български граждани, включително пушачите.

След като опазиха забраната за пушене, активисти и експерти на движението за свобода от тютюна съсредоточиха усилия за ефективното й прилагане и спазване. Те изготвиха и предоставиха многократно на институциите предложения за законови промени за подобряване на контрола и разширяване на ограниченията за тютюнопушене, включително и за забрана на новите нагреваеми тютюневи изделия и електронни цигари. Усилията им за законност продължават и до днес.

Против рекламата и спонсорството на тютюн

Провокативна мултитмедийна кампания против рекламата, промоцията и спонсорството на тютюн. Креатив: The Smarts

С подкрепата на Световната здравна организация, Коалицията за живот без тютюнев дим изобличи рекламата, промоцията и спонсорството рекламата, промоцията и спонсорството на тютюневи изделия и вмешателството на тютюневата индустрия при вземането на управленски решения.  След отказа на народните избранници да ги ограничат законодателно, бе обявен саморегулаторен меморандум за целта, отворен за присъединяване от всички фирми и организации в страната. Проведени креативни мултимедийни и дарителски кампании с широка подкрепа в цялата страна и международно признание за създателите им от The Smarts.

Инициативата за България без дим навлиза във второто си десетилетие като продължава да следи за стриктното прилагане законите да ограничаване на консумацията на тютюн в България. Едноименното сдружение  отстоява правата на гражданите и техните деца на чиста и здравословна обществена среда без тютюн. Коалицията за живот без тютюнев дим координира усилията за преодоляване на тютюневата зависимост у нас с изискванията на международното и европейско законодателство – не само за контрол на тютюнопушенето и ограничаване на рекламата, промоцията и спонсорството на тютюн, но и за данъчно облагане и ограничаване на влиянието на тютюневите компании в политиката и медиите.

Подкрепете ни

Успехът на усилията ни зависи от всеки. Включете се като доброволец, експерт или член на “България без дим” или направете дарение за да подпомогнете общата ни мисия.

Награда на СЗО – Европа за принос към борбата срещу тютюнопушенето през 2018 г., връчена на Коалицията за живот без тютюнев дим.
Споделете в социалната мрежа:

One thought to “10 години борба за България без дим”

  1. Подкрепяме вашата борба. Опитваме се да информираме по всички начини служителите ни относно проблемите и последиците породени от тютюнопушенето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.